Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: podcast over de ziel van black gospel, cursus met Richard Rohr & de bijbel van Joe Biden

Een podcast over black gospel, een overzicht van 40-dagentijdkalenders en -leesroosters, een online cursus met Richard Rohr en meer. Lazarus tipt!

Deel:

Voer voor de 40-dagentijd

Mijn hoofd staat er nog niet echt naar, merk ik, maar het kerkelijk jaar haast zich voort in en over 3,5 week begint de 40-dagentijd, op woendag 17 februari, Aswoensdag. De aanbiedingen van 40-dagenkalenders buitelen over elkaar heen. Dus ik som ze even voor je op, het kan een heel goed middel zijn om in de veertig dagen voor Pasen even tot stiltstand en bezinning te komen.

1. Niet van brood alleen – Nederlands Bijbelgenootschap. Niet van brood alleen bestaat uit een gratis boekje en podcasts. Het boekje is bedoeld voor de zondagen en je wordt als lezer uitgedaagd om de teksten erin te lezen volgens de lectio divina methode, zodat je alle facetten van de tekst meekrijgt. In het boekje vind je ook een QR-code waarmee je op woensdag en vrijdag een podcast kunt luisteren, die gemaakt zijn door zuster Katharina Michiels en pastoraal werker Frits Hendriks. Je vindt hier meer info, ook over allerlei materialen voor kinderen.

2. Een wereld van verschil – Tearfund. Op deze 40-dagenkalender vind je elke dag inspiratie om verschil te maken. De teksten zijn geschreven door onder andere Reinier Sonneveld, Mirjam van der Vegt, Otto de Bruijne en Moses Alagbe. Je kunt een papieren (€ 4,50) of een digitale kalender bestellen (€ 2,50) en er is ook een gezinsschriftje beschikbaar. Hier vind je alles over de Tearfund-kalender.

3. Het licht van uw gelaat – ignatiaansbidden.org (initiatief van de jezuïeten). Jezuïet Bert Daelemans schreef dit jaar de online retraite voor de 40-dagentijd. Deze is geïnspireerd op de ignatiaanse spiritualiteit. Dagelijks ontvang je om 18.00 uur een gebedsmail met een Bijbeltekst en vragen. Op zaterdagochtend kun je deelnemen aan een geleide meditatie via Zoom en op zondag is er een korte overweging die het thema van de komende week introduceert. Je leest hier meer info en je kunt je ook inschrijven.

4. Ik ben er voor jou - Petrus veertigdagentijdkalender (PKN). De kalender van de Protestantse Kerk in Nederland staat dit jaar in het teken van de werken van barmhartigheid. Elke week wordt een thema behandeld: de dorstigen laven, de gevangenen bezoeken, de naakten kleden, etc. Bekende PKN’ers als René de Reuver, Rolinka Klein Kranenburg, Nynke Dijkstra en Paul Visser schreven bijdragen. De kalender is gratis en je bestelt ‘m hier.

Podcast: op zoek naar de ziel in Black Gospel

Houd je van black gospel? Dan moet je deze podcast beslist even luisteren. In Searching for the Soul gaan Giovanca Ostiana en Henk van Steeg (zie foto boven) op zoek naar het geheim van deze muziek. Waarom kan black gospel je zo raken? Ze duiken in de geschiedenis en praten met bekende gospelartiesten als Berget Lewis, Shirma Rouse en Michelle David. Giovanca voelt zich thuis in de wereld van de black gospel; de muziek is haar passie. Vol enthousiasme neemt ze Henk mee. 'Gospel verbindt', vertelt ze. Je luistert de podcast op allerlei podcastkanalen, waaronder Spotify:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Online festival met blogger Wilbert

Blogger Wilbert houdt zaterdag 23 januari een bijzonder online festival: Dus wat gaan wij doen. Samen met inspirerende sprekers en tijdens workshops wil Wilbert met je nadenken over de vraag wat je kunt doen om klimaatverandering aan te pakken. Vanuit zijn thuishonk Groningen praat Wilbert bijvoorbeeld over zonne-energie en de rol van boeren. En er zijn bijzondere workshops: over een klimaatbestendige tuin, vers eten en je kunt zelfs een activistische tekenworkshop volgen.
Leuk? Kijk dan snel op deze site voor meer info. (En voor de workshops moet je je aanmelden)

Cursus met Richard Rohr

Heb je altijd al eens een cursus bij franciscaan Richard Rohr willen volgen? In februari start er een cursus van 7 weken met Richard als gids. In video’s vertellen hij en andere medewerkers van het Center for Action and Contemplation  meer over de franciscaanse manier van denken en de toepassing ervan in je dagelijkse leven. ‘Duik in de oceaan van Gods liefde die geen grenzen of restricties kent.’ Ook leuk: je treft mensen uit de hele wereld. De eerste cursusbijeenkomst is op 24 februari, dus wil je deelnemen, registreer je dan snel.
Er hangt wel een prijskaartje aan: 120 dollar (zo’n 100 euro). Ga naar de site van de organisatie voor meer info en/of om je aan te melden. Of kijk rond in de online catalogus voor meer cursussen.

Leestips:

  • Moleculair bioloog en christen Peter Borger zaait al een tijd twijfel over de PCR-test. Die zou namelijk niet betrouwbaar zijn. Follow the Money kwam deze week met een lijvig stuk over de opvattingen van Borger, die nauwkeurig worden verworpen.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
  • Wetenschapper Heino Falcke krijgt een belangrijke wetenschapsprijs voor de foto van een zwart gat. De Henry-Draper medaille en het bedrag van € 20.000 euro moet hij overigens delen met zijn Amerikaanse collega Sheperd Doeleman. In Trouw lees je meer.
  • Hoogleraar Stefan Paas schreef een opinie in het RD waarin hij oproept om voor het klimaat te stemmen. 'We hebben nog ongeveer tweeëneenhalve kabinetsperiode tot 2030. Ik zal stemmen op een partij die prioriteit geeft aan het tegengaan van klimaatverandering en de afbraak van biodiversiteit. Dat doe ik voor de democratie, voor solidariteit met de armen wereldwijd, voor mijn nageslacht en voor Gods geschapen wereld.' Je leest het hier
  • Het is je ongetwijfeld opgevallen dat Joe Biden de eed aflegde op een dikke bijbel. Het is de bijbel die al sinds 1893 in zijn familie is. In dit artikel in de New York Times lees je er meer over.

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--