Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: podcast Stevo Akkerman, wondertelefoon in Utrecht en online naar Assisi of Rome

We hebben weer een volle rubriek voor je met luister- , lees- en kijktips, zoals een podcast over de vraag wat goed is, maar ook aandacht voor manieren om hulp te bieden op dit moment.

Deel:

Podcast met Stevo Akkerman

Wat is dan goed? is een vraag die we onszelf misschien op dit moment allemaal wel stellen. Stevo Akkerman maakte er een tv-serie over en schreef over dit onderwerp interviews voor dagblad Trouw. Onlangs verschenen de interviews in boekvorm én Stevo maakte met sociale- en organisatiepsycholoog Naomi Ellemers een podcast over het menselijk gedrag in benarde tijden.

De podcast Wat is dan goed? is te beluisteren via o.a. iTunes of Spotify: 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wondertelefoon in Utrecht 

Nu ook museum Catharijneconvent de deuren heeft moeten sluiten voor publiek heeft de organisatie een bijzondere manier gevonden om toch nog iets van de tentoonstelling te delen. Je kunt bellen met de wondertelefoon. Als je het nummer belt, krijg je een mooi wonderverhaal te horen of je kunt je eigen wonder vertellen.  

Het nummer van de wondertelefoon is: 030-3071037

De tentoonstelling loopt nog tot 23 augustus 2020, dus wellicht lukt het om voor die tijd nog live een kijkje te gaan nemen. 

Online naar Assisi, Rome en de Sinaï-woestijn 

Nu er zoveel bijzondere gebouwen gesloten moeten worden, zijn er veel toffe online initiatieven. Zo kun je bijvoorbeeld online door de basiliek van Sint Franciscus in Assisi lopen en de prachtige wandschilderingen bekijken. 

Of wat dacht je van een virtuele tour door de Vaticaanse musea? Die vind je hier.

En een ander bijzonder initiatief: de iconencollectie van het Sint-Catharinaklooster in de Sinaï-woestijn is online te bekijken. Het klooster ligt aan de voet van de berg Horeb en staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het is een van de oudste christelijke kloosters en is nog steeds in gebruik. De befaamde iconencollectie bekijk je nu hier

James Martin in Trouw, Harari in de Financial Times 

Twee lezenswaardige stukken in onze nationale en internationale media. De eerste is van jezuiet en priester James Martin die zich buigt over de vraag waar God is, in deze pandemie. Aanrader! Je vindt het stuk hier.  

Yuval Noah Harari, schrijver van o.a. bestseller Homo Sapiens, schreef een uitgebreid stuk in de Financial Times over de coronacrisis, waarin hij schetst dat we als mensheid op dit moment voor twee keuzes staan. De eerste keuze is tussen totalitair toezicht of empowerment van burgers. De tweede is tussen nationalistisch isolement of wereldwijde solidariteit. Hier beschrijft hij hoe hij het ziet en wat de weg is die we zouden moeten gaan. 

Hulp in coronatijden…

Kun je in deze coronacrisis anderen helpen of heb je zelf hulp nodig? Op nietalleen.nl kun je hulp vragen of je eigen hulpproject aanmelden, zodat vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Ook kun je zien wat er bij jou in de buurt voor initiatieven zijn, zodat je je daarbij kunt aansluiten als je dat wilt. 

Wil je alle corona-initiatieven financieel ondersteunen? Ook dat kan: EO Metterdaad is daarvoor een speciale inzamelingsactie begonnen. De organisatie werkt daarvoor samen met de initiatiefnemers achter nietalleen.nl (o.a. de Protestantse Kerk Nederland en de Katholieke Kerk) en met de andere hulporganisaties in ons netwerk. Zij doen wat ze kunnen om mensen in nood te bij te staan. In Nederland én wereldwijd. Doneren kan hier.

PS: Houd je van de theologie van N.T. Wright? In deze coronatijd heeft hij bijzondere acties en stelt hij gedurende bepaalde tijd zijn cursussen gereduceerd en ook gratis ter beschikking. Hij kondigt het onder andere aan via zijn Facebookaccount

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--