Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Wright zet even wat recht over Paulus, geloof&wetenschap en Saint Patrick

Deel:

Buiten is het koud, maar binnen lekker warm. Genoeg tijd dus om even wat goede artikelen te lezen of een docu te bekijken. Goed weekend! 

Paulus is de Karl Marx van de klassieke oudheid…

Paulus staat in the picture: binnenkort komt er een Hollywoodfilm uit over hem: Paul the Apostle of Christ en het nieuwste boek van theoloog Tom Wright, Paul, a biography, gaat over hem. Volgens Wright hebben we echter niet zoveel begrepen van wie Paulus nu echt is. In een interview in Relevant Magazine legt hij het uit: ‘Ik heb de klassieke oudheid bestudeerd voordat ik aan theologie begon. Ik bestudeerde keizer Augustus, en filosofen als Seneca enzovoort, voordat ik Paulus leerde kennen. Wat ik wil zeggen is dat Paulus op een lijn staat met Cicero en Seneca. Hij schreef niet zo veel, maar hij was zeker zo invloedrijk. Als we het vergelijken met de laatste 200 jaar van onze eigen geschiedenis, is Paulus te vergelijken met Thomas Jefferson, Karl Marx of Václav Havel, bijvoorbeeld. Het zijn grote denkers die de loop van de geschiedenis veranderden door hun denken, hun daden en door dat wat ze schreven.’

(PS  En Wright verklapt alvast dat hij de nieuwe Paulus-film niet gaat kijken 😉

Is God een God van orde?

Voor de wetenschapliefhebbers onder de Lazarus-lezers: dit stuk op de website Scienceandbelief.org gaat over de vraag of toeval en wanorde eigenlijk wel deel uit maken van ‘Gods gereedschapskist’. De auteur, professor in de systematische natuurkunde in Cambridge, gaat in tegen dat idee. Boeiend!

Terugkijktip: De Deal

In deze documentaire gaan de makers terug naar Lesbos. Hoe gaat het daar sinds er twee jaar geleden de beruchte Turkije-deal werd gesloten die de stroom vluchtelingen moest stoppen. De makers laten echter een onthutsend beeld zien. Bijzonder is dat ze de deal zowel vanuit de vluchtelingen, als de grieken als ook de bedenkers bekijken. Kijk de docu hier.

Saint-Patricksday

Op 17 maart is het Saint-Patricksday. De Heilige Patricius wordt in ons land niet zo groots herdacht, maar dat is in Ierland, Groot-Britannië en Amerika wel anders. Wie hij was? Dit Veggietales filmpje legt het uit.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--