Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: lezing God en Geld, denker Moïsi & Game of Thrones en retraites

Deel:

Lazarus tipt deze week bijzondere denkers en retraites: over de ene kun je lezen, de ander kun je online doen om je voor te bereiden op kerst. 

Leestip: ontstressen in het klooster

Benedictijnse monnik Thomas Quartier deelde op Lazarus al lessen uit het kloosterleven. Voor Vrij Nederland ging schrijver/kunstenaar Jonah Falke naar het klooster waar Thomas woont. Want, denkt Jonah, waarom zou je stress niet kunnen bestrijden met het klooster, in plaats van meditatie-apps en mindfulness. Je kunt zijn verhaal hier lezen, maar ook beluisteren

Online Adventsretraite

Toeleven naar het Kerstfeest: een mooie manier om dat te doen is met de Adventsretraite van de jezuïeten. Dit jaar staat de retraite in het teken van het thema: ‘Zie, Ik begin iets nieuws’. Het werkt als volgt: op zondag ontvang je, naast het gebedsmateriaal, ook een korte duiding van het thema van de komende week. Tweemaal per week, op zondag en op woensdag, krijg je ook tips over hoe je kunt bidden, met een citaat uit de ignatiaanse traditie of een uitspraak van de kerkvaders.

Als je graag iets deelt met anderen kun je je via de site aansluiten bij een groep, maar je kunt er ook zelf een samenstellen.

Hier kun je meer informatie vinden en je inschrijven: http://www.ignatiaansbidden.org/#_

God & Geld

De Amerikaanse religiewetenschapper Devin Singh houdt op 4 december een opmerkelijke lezing over geld bij Radboud Reflects in Nijmegen. Volgens Singh is het christendom de oorzaak van het feit dat we geld zo belangrijk vinden. God werd omschreven met metaforen als ‘hemelse bewindvoerder’ en ‘goddelijke boekhouder’, Jezus werd beschreven als een ‘valuta” om je “vrij te kopen” van zonde. Door deze associaties tussen geld en God kreeg geld een soort heilig aura en daardoor steeds meer waarde. Naarmate het christendom meer politieke invloed kreeg, werd geld ook steeds belangrijker. En zie: de wortels van het kapitalisme ontstonden. Singh schreef er zelfs een boek over: Divine Currency – The Theological Power of Money in the West.

Greed and god- Devin Singh, dinsdag 4 december van 20-21.30 uur, LUX Nijmegen

Meer weten? Kijk hier voor alle info: www.ru.nl/rr/devinsingh

Hoop na angst

De Franse politieke denker Dominique Moïsi ontving deze week de Spinozalens, een prijs voor een denker over ethiek en samenleving. Moïsi ontving de prijs omdat hij een hedendaags invloedrijk denker is met oog voor ‘Europa’. Volgens de jury heeft de denker een indrukwekkende loopbaan achter de rug en brengt hij ook een zeer actuele boodschap: Europa moet angst omzetten in hoop. Dat hoop mogelijk is na angst en vernedering is een boodschap die de jury en de Stichting met de keuze van Moïsi sterk willen ondersteunen.
Gelijktijdig met de uitreiking presenteert Moïsi ook zijn nieuwste boek: Triomf van de angst- de geopolitiek van series. Daarin duidt hij de tijdgeest aan de hand van series als Homeland en Game of Thrones. Dat laatste hoofdstuk kun je nu online lezen!

En Moïsi werd eerder geïnterviewd in de tv-serie LUX:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto Game of Thrones via Imdb

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--