Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leer krachtig bidden met het gebed van Jabes

‘Bescherm me, zodat ik geen pijn hoef te lijden’

Jabes leefde in een tijd waarin de betekenis van je naam erg belangrijk was. Jabes betekent ‘pijn’ maar hij bad dat hij geen pijn hoefde te lijden. Het gebed van Jabes is een krachtig gebed, waar je veel van kunt leren.

Deel:

Het zal je maar gebeuren dat je moeder jou de naam Jabes geeft. Dit is het Hebreeuwse woord voor ‘pijn’ of ‘verdriet’. In een oudere Bijbelvertaling lees je het woord ‘smart’, dat zelfs ‘heel veel verdriet’ betekent. Jabes leefde in de tijd van Jozua en Rechters, de tijd waarin elk volk van Israël een stamgebied kreeg aangewezen. En de tijd waarin de betekenis van je naam erg belangrijk was, het zei écht iets over wie jij was. In Kronieken wordt Jabes genoemd als hoofd van een familie uit de stam Juda. 

Het gebed van Jabes

Tussen allerlei lijstjes van namen en stambomen in 1 Kronieken 4, staat daar ineens wat meer over de naam Jabes. Het gebed van Jabes lees je in 1 Kronieken 4 vers 10, maar vers 9 is ook belangrijk. Daar staat: “Jabes stond in hoger aanzien dan zijn broers. Zijn moeder had hem Jabes genoemd, ‘want’, zei ze, ‘ik heb hem in pijn gebaard.’” In vers 10 staat: “Jabes bad tot de God van Israël: ‘Zegen mij: maak mijn grondgebied groot en bescherm me tegen het kwaad, zodat ik geen pijn hoef te lijden.’ God gaf hem wat hij gevraagd had.”

‘Vraag en er zal je gegeven worden’

De bevalling was voor zijn moeder zo pijnlijk dat ze haar zoon Jabes naar die pijn vernoemde. Een verdoemenis voor zijn leven. Maar Jabes leek het niet met zijn naambetekenis eens te zijn. Hij bad tot God of Hij hem wilde beschermen tegen het kwaad. Als God dat zou doen, dan hoefde Jabes geen pijn te lijden en zou de vloek van zijn naam worden verbroken. En God beschermde Jabes. De vloek leek verbroken te zijn. Werkt het écht zo simpel, denk je misschien. Het antwoord is: ja. Er staat in Lucas 11 vers 9 en 10 niet voor niets: “Daarom zeg ik jullie: vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. Want wie vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan.” 

Jabes vraagt in zijn gebed om zegeningen

Voordat je het weet komt een gebed uit en komt er een nieuw seizoen op je pad. Wees je daarom goed bewust van wát je precies bidt. Jabes begint het gebed met ‘zegen mij’. Maar wat betekent dit eigenlijk? Het betekent zoiets als iemand ‘begunstigen’, ‘bevoordelen’ of ‘overvloed geven’. Het is in elk geval positief. Een zegen kan op elk gebied van iemands leven betrekking hebben. Je kunt zo een zegen vragen voor vandaag, dan vraag je als het ware of de dag voorspoedig mag verlopen, zonder (te veel) nare omstandigheden die op je pad komen. Maar je kunt ook, zoals Jabes deed, vragen om een groot grondgebied en bescherming tegen het kwaad.

Jabes vraagt om groot grondgebied

God kan iemand zowel op immaterieel als op materieel gebied zegenen. Het grondgebied kan dus staan voor letterlijk een groter huis, maar ook voor een groter bereik van mensen aan wie jij over Jezus mag vertellen. Of wellicht een andere positie op je werk, die beter bij jou past. Als iemand een zegen voor groot grondgebied vraagt, komen daar meestal twee belangrijke woorden bij kijken: invloed en verantwoordelijkheid. Je zal waarschijnlijk meer invloed uitoefenen en daarvoor moet je meer verantwoordelijkheid kunnen nemen. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Vraag bijvoorbeeld om een grondgebied waarvan God weet dat jij het aankunt.

Gebed om bescherming tegen het kwaad

Als je invloed groeit is het ook zeker geen gek idee om Gods bescherming te vragen. Jabes vroeg zo niet alleen om een groot grondgebied maar ook om bescherming tegen ‘het kwaad’. Dit kun je lezen als “God, voorkom dat ik (binnenkort) door een moeilijke periode heen moet” of “God, beperk zoveel mogelijk hindernissen op mijn weg naar ontwikkeling”. Mag je daar eigenlijk wel voor bidden? God staat toch gewoon situaties toe als hij denkt dat het jou sterker maakt? Veel mensen vragen of God ze door zo’n moeilijke periode heen wil helpen. Maar je las net ook dat je alles aan onze Heer mag vragen. Dus waarom zou het niet mogen? Als God ook ziet dat jij het nodig hebt, zal Hij het je geven. 

“God gaf hem wat hij gevraagd had”, las je aan het einde van vers 10. God is iemand die zich aan Zijn beloftes houdt, daar kun je op vertrouwen. Toch blijkt vertrouwen soms moeilijker dan gedacht. We hebben al snel de neiging om op eigen krachten te vertrouwen in plaats van op die van God. Jabes laat in zijn gebed horen hoe groot zijn geloof en vertrouwen in God is. Ook laat het gebed van Jabes zien hoe krachtig gebeden kunnen zijn. En dat zie je in heel de Bijbel terug: God is trouw aan iedereen die Hem aanroept. 

--:--