Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leo Blokhuis: 'Kunst en God zijn meer bij elkaar gekomen'

'Popprofessor' in 'Onderweg'; zaterdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Rond de jaarlijkse Top 2000 komt muziekkenner Leo Blokhuis regelmatig langs op tv. In het interviewprogramma Onderweg (EO) vertelt de 'popprofessor' over een bijna religieuze ervaring tijdens een concert in de jaren 90. "Ik ervoer in Prince schoonheid, zoals God ook schoonheid is." 

Jarenlang vindt Leo Blokhuis het moeilijk om de wereld van het geloof, waarin hij opgroeide, te verenigen met de wereld van de popmuziek. Maar door de schoonheid die hij tijdens het concert van Prince ervaart, komt daar verandering in. "Kunst en God zijn meer bij elkaar gekomen," vertelt Leo aan Elsbeth Gruteke, die hem interviewt in Onderweg

Wie is Leo Blokhuis?

Leo Blokhuis (58) begint zijn carrière bij Youth For Christ en werkt ook nog even voor de EO. Daarna stapt hij over naar de VARA. Tegenwoordig werkt hij voor diverse omroepen, maakt hij radio en televisie, geeft hij lezingen en staat hij met zijn vrouw Ricky Koole in het theater. Elsbeth Gruteke is in Onderweg een uur lang met hem in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Deze twee werelden komen ook samen in Leo’s debuutroman Blauwe Zomer. Dit boek gaat over het ontstaan van de rock-'n-roll in Nederland. Maar het bevat ook autobiografische elementen uit zijn leven. Een van de hoofdpersonen is Johan, die uit een orthodox-protestants milieu komt. Johan raakt in jaren 50 verslingerd aan rock-'n-roll, tot afschuw van zijn ouders, want zij zijn van mening dat deze muziek duivels is.

Grappig dat iemand uit cultuurschuw gezin bekend wordt als kenner van popmuziek

Hoewel domineeszoon Leo zelf uit een minder streng milieu komt, kan hij als tiener ook moeilijk zijn passie voor popmuziek met zijn eigen ouders delen. "Het is grappig dat een jongen die in een cultuurschuw gezin opgroeit, uiteindelijk bekend wordt als iemand die heel veel van popmuziek weet," zegt Leo. Maar ook: "Ik wil niet dat dit boek voelt als een afrekening."

Luister nu naar het interview met Leo Blokhuis

Iedere zaterdagavond interviewt Elsbeth Gruteke in Onderweg inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. In deze aflevering is muziekkenner Leo Blokhuis te gast. De EO zendt het gesprek zaterdagavond om 22.00 uur uit op NPO Radio 5. Wil je daar niet op wachten? Beluister hier het interview met Leo Blokhuis online.

Onderweg
Zaterdag 21 december, 22.00 uur, NPO Radio 5

--:--