Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lespakket bij ‘De heilige oorlog’ van Bunyan

‘Jongeren bewust maken van de strijd om hun hart’

Om het boek 'De heilige oorlog' van John Bunyan en zijn boodschap onder de aandacht te brengen bij jongeren, ontwikkelden twee christelijke organisaties een gesprekspakket. Lydia van Ginkel werkt als senior jeugdwerkadviseur bij het Interkerkelijk Kennis Centrum (IKC) en is als projectleider betrokken bij dit lespakket. “Het boek laat je nadenken over grote vragen.”

Deel:

Goed in vorm – onderdeel van het IKC – en Geloofstoerusting sloegen de handen ineen en hebben een lespakket ontwikkeld dat bestaat uit een werkboek, podcast, animatievideo’s en het boek De strijd om jouw hart en leven. In dit boek staan de belangrijkste delen uit De heilige oorlog verzameld en uitgelegd in hedendaagse taal. In De heilige oorlog wordt de stad Mensziel – die symbool staat voor de mens – veroverd door de diabolisten: aanhangers van de duivel. Prins Immanuel – Jezus – redt de stad, maar de diabolisten blijven op de loer liggen…

Lydia_van_Ginkel

Waarom een lespakket bij juist dit boek?
Lydia: “Er zijn enorm veel interessante geestelijke boeken, maar het mooie aan De heilige oorlog is dat het zo beeldend is geschreven. Door de grote hoeveelheid symboliek zou je het bijna een diepzinnig stripverhaal kunnen noemen. Dat het zo beeldend is, is ook wel nodig om jongeren geboeid te houden. Bovendien is in het boek De heilige oorlog een groots thema mooi doordacht en toegepast door John Bunyan, namelijk de strijd om jouw hart.”

Wat houdt die strijd in?
“Er zijn geestelijke machten actief die strijden om ons hart: God en de duivel. Wie krijgt jouw aandacht, tijd en energie? Wat doe je als er een appel op je wordt gedaan door wat je leest in de Bijbel of doordat je een rol krijgt in de kerk? Met dit gesprekspakket willen wij jongeren daarvan bewust maken. Want realiseren zij zich dat het evangelie om iets lévends gaat, of gaat de boodschap het ene oor in en het andere uit?”

Waarom een combinatie van boek, video en podcast?
“We merken dat dit nodig is om jongeren te bereiken. Heel weinig jongeren lezen nog boeken… De inhoud van De heilige oorlog is zo belangrijk – het laat je nadenken over grote vragen – dat we daarom het verhaal ook vertellen in een podcast. We maken het geheel af met animatievideo’s waarin de thema’s uit het boek worden toegepast op het leven en de belevingswereld van jongeren.”

Welke thema’s komen aan bod?
“Er komen er vier terug in het werkboek dat ontwikkeld is bij het leesboek. Het eerste thema dat we behandelen, is ‘Wees op je hoede’. Dit gaat over de strijd om je hart. Thema twee en drie zijn ‘Ben je nog wakker?’ en ‘Vrijgesproken’. Thema vier – ‘Leef met Gods beloften’ – gaat erover dat het niet opeens áf is als je Jezus liefhebt. Christenen kunnen, zolang ze op aarde leven, niet lui achterover hangen en denken ‘gearriveerd’ te zijn. Je moet met je hele wezen bij God betrokken blijven bij Jezus en Hem meenemen in alles wat je doet.”

W Deheiligeoorlog.nl

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--