Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leven vanuit Gods roeping

Tips om in beweging te komen

Hoe kom je er achter wat je roeping is? Op welke manier maak je je roeping concreet? Vraag jij je dat ook af? In haar wekelijkse blog staat Carianne Ros bij deze vragen stil en geeft zij drie praktische tips mee.

Deel:

Toen God de mens naar Zijn evenbeeld schiep, koos Hij er voor om hen heerschappij over de wereld te laten voeren. Hiermee werd de mens onderdeel van Gods plan om zorg voor Zijn schepping te dragen. En zo heeft Hij ieder mens een bepaalde taak gegeven – een hoger doel waar je enthousiast van wordt.

Heb je enig idee wat jouw roeping is of zou kunnen zijn? God wil niets liever dan dat we naar Zijn stem in ons hart luisteren, waarbij Hij ons op de weg mag leiden die Hij voor ons voor ogen heeft.

1. Bid en luister

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar helaas zijn er veel christenen die wel volgens hun roeping willen leven, maar er niet voor bidden. De kans is dan heel groot dat je gewoon je eigen weg gaat, in plaats dat je de weg volgt die God voor jou voor ogen heeft. Zit je op de goede plek qua werk? Heb je gebeden voordat je hier kwam werken? Is het tijd om iets anders te gaan zoeken? Kun je je talenten, gaven en passies kwijt in je bezigheden?

Bid dat God je op die plek brengt waar Hij je wil hebben en doe wat (je denkt dat) Hij zegt. Soms lijk je echt te wéten wat je moet doen. Andere keren bid je misschien wel, maar heb je daarna nog steeds geen idee welke keuze je moet maken. In die gevallen bid ik: ‘Heer, ik heb geen idee wat ik moet doen. Ik ga nu links. Als het niet goed is, dan grijpt U me maar in mijn nekvel…’ En dan doe ik wat ik denk dat goed is. Als het niet goed is, dan vertrouw ik erop dat God me dat duidelijk maakt.

2. Ga!

Stel je voor dat je tachtig bent en dat je op je leven terugkijkt: waar zou je dan de meeste spijt van hebben? Die dingen die je hebt geprobeerd, maar die niet goed bleken te zijn? Of die dingen die je nooit gedaan hebt? Gods roeping gaat altijd gepaard met ‘in vertrouwen op weg gaan’. De Bijbel geeft veel voorbeelden waarbij er eerst stappen gezet moesten worden, voordat duidelijk werd dat het echt Gods wil was wat ze deden. Neem bijvoorbeeld de Israëlieten die naar Kanaän gingen: eerst moesten de priesters met de ark ín het water van de Jordaan gaan staan, voordat het water tot stilstaand zou komen… (Jozua 3:13). Dus: ga! Kom uit je comfortzone. Doe wat je niet durft, maar ga toch, want God is met je – alle dagen van je leven!

3. Vertrouw en geef niet op

‘Je moet op God vertrouwen’, kan soms zo’n dooddoener zijn. Ja, natuurlijk moeten we op God vertrouwen, maar het is lang niet altijd makkelijk. Zeker niet wanneer een antwoord op ons gebed lang op zich laat wachten… En toch: vertrouwen is cruciaal wanneer je je roeping wilt volgen. Vertrouwen geeft hoop en hoop doet leven, waardoor je kunt blijven bidden of dingen kunt blijven doen als het moeilijk wordt of lang duurt voordat je enig resultaat van al je inspanningen ziet. ‘Succes’ in het volgen van je roeping houdt in dat je nooit, maar dan ook nooit opgeeft. Loop de wedstrijd zoals Paulus hem voorstelde en ‘ren als de atleet die wint’ (1 Korintiërs 9:24-27). Zoek mensen om je heen die je kunnen steunen, inspireren en bemoedigen, zodat je het niet alleen hoeft te doen.

Luister naar de dromen van je hart, bid, ga, vertrouw en geef het nooit op! God is met je en Hij geniet ervan wanneer je Hem met hart en ziel zoekt om de roeping die Hij in je hart heeft gelegd te volgen.

Tekst: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--