Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lezersvraag: hoe kun je niet-christenen overtuigen?

"Jezus slagingspercentage was ook niet al te groot"

Vraag van een lezer: "Hoe kun je nou eigenlijk iemand ervan overtuigen, dat het christendom het ware geloof is? Want naar mijn mening is dat zo."

Deel:

Antwoord van Reinier Sonneveld:

De enige oplossing is een dictator te worden, iedereen opsluiten en dan gaan brainwashen. Tenminste, dan heb je de beste slagingskans, hoewel nog steeds niet 100 procent.

Dit antwoord bedoel ik minder flauw dan het lijkt. Je vraagt namelijk naar iets waarmee je mensen definitief kunt overtuigen. Welnu, als je dé truc had om je ideeën in andermans hoofd te krijgen, werd je stinkend rijk. Alle reclamemakers, politici, en aanhangers van alle overtuigingen zouden die truc wel van je willen hebben.

Slagingspercentage
De realiteit is dat die truc niet bestaat. God heeft vrije mensen gemaakt en zelfs hij overtuigt mensen niet van zijn bestaan, in elk geval bepaald niet iedereen. Daar zal hij toch wel een goede reden voor hebben! Het is de vraag waarom wij indringender methodes zouden moeten gebruiken dan God zelf.

Je kunt ook kijken naar hoe Jezus het aanpakt. Hij gaat gesprekken aan, is soms vrij stevig in zijn taal, maar erg groot is zijn slagingspercentage niet, toch? Zelfs zijn naaste leerlingen, die nota bene drie jaar dag in dag uit met hem optrokken, vluchten als het te spannend wordt… Als Jezus na drie jaar praten niet meer lukt, dan hoeven we zelf geen spectaculaire methodes te verwachten.

Jezus reageert
Interessant is trouwens dat Jezus voornamelijk reageert. De farizeeërs komen naar hem toe, stellen hem vragen en dan geeft hij antwoord. Hij gaat niet zelf bij Nikodemus op visite, maar die bezoekt hem. Dat kan een bruikbaar principe zijn, die Petrus ook noemt, een van de twaalf die jarenlang met deze Jezus optrok en zijn levenshouding dus van dichtbij kon bestuderen:

"Vraagt iemand u waarop de hoop die in u leeft gebaseerd is, wees dan steeds bereid om u te verantwoorden. Doe dat dan vooral zachtmoedig en met respect, houd uw geweten zuiver."

Dat betekent concreet: niet drammen, niet telkens zelf over beginnen, maar als iemand anders over je geloof begint, rustig uitleggen hoe je erover denkt en wat je drijft. En ‘houd je geweten zuiver’, oftewel, draai niet, wees gewoon eerlijk en niet stoerder of vromer of zo dan je zelf bent.

Of dat overtuigt? Soms. Heel soms. Maar dat is genoeg. Als elke gelovige in zijn leven slechts één ander introduceert bij God, zou het christendom per generatie verdubbelen en binnen een halve eeuw zou iedereen christen zijn… Er is, in die zin, dus niet eens ‘ruimte’ voor elke gelovige om zoveel te overtuigen. Dat moet toch enige rust geven.

 
Heb je ook een vraag over God of de Bijbel? Stuur een berichtje naar de redactie van EO Geloven en we leggen hem voor aan Reinier Sonneveld.


Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--