Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lezersvraag: ‘Waarom komen gebeden niet uit?’

In de Bijbel staat toch 'Bid en u zal gegeven worden'?

Vraag van een lezer: “Bid en u zal gegeven worden, staat er. Maar als je dat oprecht en in Gods naam doet, krijg je toch vaak niet waar je om vraagt. Hoe ga ik met dit dilemma om? Tot nu toe heb ik nergens in de Bijbel een antwoord kunnen vinden.”

Deel:

Antwoord van Reinier Sonneveld:

‘Bid en u zal gegeven worden’, dat lijk je nu te lezen als: ‘Alles wat je oprecht vraagt aan God, dat geeft hij direct.’

Maar zou het dat echt betekenen? Dan zou ik nu dus om een miljoen euro op de bank kunnen vragen, en ik heb het meteen! En dan vraag ik ook meteen wereldvrede en een einde aan alle milieuproblemen, natuurlijk. Zo gepiept. God levert toch wel.

Je voelt aan, dat het dat niet kan betekenen. Kijk maar om je heen! Maar wat betekent het dan wel?

In gedachten aanvullen
Besef dat de Bijbel alleen samenvattingen kent van Jezus’ uitspraken. Ze zijn door ooggetuigen onthouden en later genoteerd, maar in dat proces zijn allerlei details verloren geraakt. In het echt heeft Jezus veel meer gezegd en uitgelegd, dan bewaard is gebleven en we nu nog kunnen lezen.

Het gevolg is dat we bijna altijd iets in ons hoofd aanvullen. Ik merk bijvoorbeeld dat je in de problemen komt, door vier dingen bij dat korte zinnetje te denken:

1. Bid en u zal direct gegeven worden. Dat staat er niet letterlijk, maar dat vullen we in gedachten vaak wel in. Maar Jezus kan ook bedoeld hebben, dat God wel al onze vragen vervuld, maar dat het wel een tijd kan duren.

2. Bid en dat zal u gegeven worden. Wij denken zelf bij Jezus’ uitspraak, dat God precies moet geven wat wij vragen. Maar God is veel creatiever dan wij voor mogelijk houden en weet veel beter wat goed voor ons is. Waarom zou hij onze vraag niet op een veel mooiere manier beantwoorden?

3. Bid oprecht en u zal gegeven worden. Wij maken het onszelf lastig, door allerlei voorwaarden aan dat gebed te koppelen. Je moet het wel ‘oprecht’ doen en ‘in Gods naam’, bijvoorbeeld. Maar waarom zou God niet luisteren naar een hypocriet gebed? Wie verbiedt God dat?

4. Bid alles en u zal gegeven worden. Wij denken dat deze uitspraak over alle soorten gebeden gaat, maar in de ene versie staat alleen dat ‘het goede’ je gegeven wordt, en in de andere versie nog specifieker, alleen ‘de heilige Geest’.

Vragen om de Geest
Jezus geeft denk ik dus een heel specifieke belofte: de heilige Geest word je hoe dan ook gegeven als je daarom vraagt. En dat is eigenlijk een best logische uitspraak, want als je om de heilige Geest vraagt, heb je die al, anders zou je het niet vragen.

Jezus’ uitspraak wordt pas lastig, als je er van alles bij invult, waardoor die veel breder wordt en opeens over van alles moet gaan gelden. 


Heb je ook een vraag over God of de Bijbel? Stuur een berichtje naar de redactie van EO Geloven en we leggen 'em voor aan Reinier Sonneveld.

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--