Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Liefdesliedjes die niet lief zijn

Een smerig manipulatiedeuntje

Wie wat van Valentijnsdag wil maken, zorgt voor een passende playlist met liefdesliedjes. Helaas zijn sommige ‘romantische nummers’ helemaal niet zo idyllisch. Hier volgen vijf populaire lovesongs die eigenlijk niet zo passend zijn op Valentijnsdag.

Deel:

‘I will always love you’ van Dolly Parton (of Whitney Houston)

Deze ultieme ‘kijk eens hoe goed ik kan zingen’-oorwurm schreef Dolly Parton toen ze afstand nam van haar mentor en muzikale partner Porter Wagon, die daar kapot van was. Deze evergreen was haar liefdevolle afscheidscadeau: “Ik ga weg, maar ik zal iedere stap van de weg aan je denken.” Dit is dus meer luistervoer voor bij een relatiebreuk dan bij een liefdevolle avond.  

Meer in deze categorie: het breekbare ‘Skinny love’ van Bon Iver en het hartverscheurende ‘Nothing compares to you’ van Sinéad O’Connor.

‘Every breath you take’ van The Police 

Dat dit liedje aangezien wordt voor een liefdesliedje, mag een wonder heten, want de tekst is ronduit griezelig. “Ik houd je in de gaten,” zingt Sting, “want je hoort bij mij.” Hij schreef het in de nasleep van een pittige relatiebreuk en verwoordt angstig accuraat de gedachten van een stalker.

In dezelfde categorie: het doodenge ‘Hello’ van Lionel Richie en het hebberige ‘One way or another’ van Blondie.

‘One’ van U2 

Het stormde binnen de band U2 toen zanger Bono deze tekst schreef, tijdens de op- names van het succesalbum Achtung Baby in Berlijn. Dat vertaalt zich in een tekst die spreekt over elkaar de schuld geven, een vieze smaak in je mond achterlaten en het onhaalbare ideaal van liefhebben – maar dat toch uitkomt bij het vasthouden van de ander: bij eenheid dus. Het liedje past daarmee ook goed bij het Duitsland van net na de val van de Muur. 

In dezelfde categorie: het hoopvolle ‘Could you be loved’ van Bob Marley.

‘More than words’ van Extreme 

“Ik geloof niet dat je van me houdt als je het zegt: je moet het bewijzen door de liefde met me te bedrijven.” Hoe mierzoet en lieflijk dit liedje ook klinkt, als je partner dit tegen je zegt, is wegrennen de enige verstandige keuze.

In dezelfde categorie: het meezingbare ‘You’re gorgeous’ van Babybird en het ronduit zieke ‘All I wanna do is make love to you’ (over een vrouw die een man verleidt zodat ze zwanger wordt) van Heart.

‘Stand by your man’ van Tammy Wynette

Countryster Tammy Wynette schreef dit lied tijdens haar derde huwelijk; ze was mishandeld in een eerder huwelijk en nu getrouwd met een alcoholist. “Jij hebt slechte tijden en hij heeft goede tijden”, zingt ze met haar kenmerkende country- snik. In een paar zinnen schetst ze een wereld van zelfopoffering en trouw-tegen- de-klippen-op voor iemand die je nooit zult begrijpen. Want, zingt ze, “uiteindelijk is hij maar een man”.

In dezelfde categorie: het boze ‘The one I love’ van R.E.M. en het behoeftige ‘Stay with me’ van Sam Smith.

Geschreven door

Pieter-Jan Rodenburg

--:--