Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Liefdesverhalen en liefdespoëzie in de Bijbel

Laat je inspireren

In de Bijbel zijn prachtige verhalen over liefde te vinden. Laat je inspireren door vier mooie liefdesverhalen uit de Bijbel.

Deel:

Jakob en Rachel

Jakob is een van de drie aartsvaders uit het Oude Testament. Nadat hij de zegen gestolen heeft van zijn broer Esau (Genesis 27:1-35), vlucht hij naar zijn oom Laban in Charan. Daar wordt hij verliefd op Labans jongste dochter Rachel. Om met haar te mogen trouwen, werkt hij zeven jaar voor Laban, maar ‘voor zijn gevoel waren het maar een paar dagen, zo veel hield hij van haar’ (Genesis 29:20). Zijn oom Laban bedriegt Jakob echter door hem stiekem zijn oudste dochter, Lea, tot vrouw te geven. Pas als Jakob belooft om nóg zeven jaar voor Laban te werken, mag Jakob met Rachel trouwen. 

Lees ook: Vrouwelijke waaghalzen in de bijbel
Lees ook: Vrouwelijke waaghalzen in de bijbel

Ahasveros en Esther

De Perzische koning Ahasveros is getrouwd met koningin Wasti. Als zij echter niet naar hem luistert, stuurt hij haar weg (Esther 1:16-22). Na een tijdje gaan zijn dienaren op zoek naar een nieuwe koningin. Er komen allerlei meisjes naar het paleis die een speciale schoonheidsbehandeling krijgen van twee keer zes maanden. Uiteindelijk kiest Ahasveros Esther, want: ‘De koning voelde voor Esther meer liefde dan voor alle andere vrouwen, meer dan alle andere meisjes verwierf zij zijn bewondering en genegenheid’ (Esther 2:17).

Ruth en Boaz

alex-blajan-84693-unsplash

Het boek Ruth beschrijft een van de meest romantische verhalen uit de Bijbel. Een soort sprookje, te mooi om waar te zijn. Maar dit alleen doet Ruth geen recht, want onder het mooie liefdesverhaal zit het verhaal van een vrouw die moed toont in een roerige tijd. Ze is belangrijk voor de geschiedenis van God met Zijn volk. Ruth verliest haar eigen man en haar schoonvader Elimelech. Ze laat haar geboorteland Moab en familie achter, en reist met haar schoonmoeder Naomi mee, die terug gaat naar Israël (Ruth 1:18). De hongersnood die daar heerste, is voorbij. In Israël is Boaz de meest naaste bloedverwant van Elimelech, en Naomi weet dat hij een geschikte losser is (iemand die bezittingen van de overleden partner ‘lost’). Ruth toont haar moed en voert een gewaagd plan van Naomi uit. Ze baadt zich, smeert zich in met geparfumeerde olie en doet haar kleed aan. Op haar mooist kruipt ze ’s nachts de dorsvloer op en gaat aan de voeten van Boaz liggen (Ruth 3:7). Dat is niet zonder risico’s. Anderen zouden haar kunnen zien en bovendien moet Boaz haar bedoelingen goed interpreteren. Daar op de dorsvloer vraagt ze Boaz ten huwelijk. Ruth en Boaz trouwen, en uit hun nageslacht komt later koning David voort, en uiteindelijk zelfs Jezus.

De liefde in Hooglied

Hooglied is de liefdespoëzie uit de Bijbel. Vermoedelijk zijn de liefdesliederen in dit Bijbelboek oorspronkelijk bij bruiloftsfeesten gezongen. Ze geven de ideale liefde weer. Een jongen en een meisje zingen elkaar toe, omdat ze veel van elkaar houden. Met allerlei beelden uit de natuur vertellen ze hoe veel ze van elkaar houden. Zo zegt hij: "Je bent zo mooi, vriendin van me, je bent zo mooi! Je ogen zijn zo zacht als de ogen van een duif, ze glanzen door je sluier heen. Je donkere haar hangt over je schouders, je zwarte krullen lijken op een kudde geiten die van de berg af komt" (Hooglied 4:1).

Bron: Roelien Smit | NBG

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--