Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lilianne Ploumen: “Ik wíl geloven dat God bestaat”

Minister in ‘Adieu God?’

Demissionair minister Lilianne Ploumen groeit op in een katholiek gezin. In haar puberteit neemt ze afscheid van de kerk. Toch blijft God een grote rol in haar leven spelen, al vermoedt ze dat Hij niet bestaat.

Deel:

Lilianne Ploumen groeit op in een katholiek boerengezin. Ze gaan elke zondag naar de kerk. Lilianne is gedoopt, doet communie en is zelfs een tijd misdienaar. Hoewel de kerkgang een verplichting is, vindt Lilianne het ook wel leuk. “Het geloof was helemaal om mij heen, maar niet op een akelige, verplichtende manier.”

Afscheid
In haar puberteit neemt Lilianne meer afstand van de kerk. Ze wil niet meer elke zondag naar de dienst en kan zich steeds minder vinden in de veranderende oriëntatie van de kerk. “Ik ben opgegroeid in de tijd van het Tweede Vaticaans Concilie. Toen gingen de deuren van de katholieke kerk open. Eind jaren zeventig gingen die deuren onder leiding van bisschop Gijsen weer een beetje dicht. Bij die verandering voelde ik me niet zo thuis.”

Het afscheid van de kerk is echter geen afscheid van God. “God - of datgene wat ik God noem - is altijd bij me gebleven. Ik heb de overtuiging dat je het goede moet doen en dat er ook op wordt toegezien dat je dat doet.” De manier waarop Lilianne over God denkt is naar eigen zeggen niet erg lineair of consistent. Er is veel ruimte voor twijfel. “Ik wil heel graag geloven dat God bestaat, maar ik denk van niet. Dat maakt niet uit, want de bron van het goede en het kwade ben je uiteindelijk zelf.”

Oordeel
Lilianne verliest in 2010 haar moeder en twee jaar later haar vader. Zij zijn beiden tot het einde van hun leven erg gelovig. “Ik denk dat ze veel troost vonden in de gedachte dat er een leven na de dood is.” Lilianne gelooft zelf niet in het hiernamaals, maar de gedachte dat het leven hierna ophoudt vindt ze wel heel bedroevend. “De mensen die onnodig geleden hebben gun je het om ergens te zijn waar ze dat niet nogmaals hoeven doormaken, waar ze recht gedaan worden en waar ze het kunnen vergeten. Voor anderen zou het heel goed zijn als er een stevig oordeel wordt uitgesproken. Maar we moeten er natuurlijk naar streven dat oordeel nu al uit te spreken.”

Hoewel Lilianne door haar werk als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking regelmatig in aanraking komt met het slechtste van de mensheid, is ze toch optimistisch over de toekomst. “Er is altijd iemand die goed wil doen. Diegene moet alle ruimte krijgen. Aan het eind van de geschiedenis wint het goede. Ik geloof écht in dat goede.”

Het hele gesprek tussen Tijs van den Brink en Lilianne Ploumen zien? Bekijk de aflevering van ‘Adieu God?’ op 26 maart om 23.35 op NPO2.

--:--