Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Linda de Groot: 'Financiën laten zien waar je hart ligt'

Zo gaat het nu met de familie De Groot uit 'Waar doen ze het van?'

Durf jij anderen een kijkje te geven op jouw bankrekening? Linda de Groot deed het. In het voorjaar van 2022 was ze samen met haar man Peter en hun vier kinderen te zien in het EO-programma ‘Waar doen ze het van?’. Hoe gaat het nu met het gezin? En welke invloed hebben de stijgende prijzen op hun financiële keuzes?

Deel:

Ruim een half jaar lang legden Linda en Peter en hun kinderen Joëlle, Danique, Zara en Ravi hun leven vast door middel van vlogs. Ook waren er opnamedagen met de tv-crew. “We hebben onze deelname aan Waar doen ze het van? als heel leuk ervaren”, blikt Linda terug. “Een life happening! Tegelijkertijd ging ons leven natuurlijk gewoon door.”

Taboe rond financiën doorbreken

Toen de serie een paar maanden later op televisie kwam, kreeg het gezin veel reacties. “Een van de eerste keren dat ik werd aangesproken, waren we met vrienden een weekendje weg. Ik zat met vriendinnen en onze kinderen op een terras en zag al een paar mensen naar ons kijken. Toen Peter even later ook aanschoof, durfden ze ons aan te spreken. ‘Ze zijn het echt!’, hoorden we.”

“Je bent je er niet van bewust dat zoveel mensen kijken en je dus herkennen. Het leverde superleuke gesprekken op; juist omdat we meededen om het taboe rond financiën te doorbreken.”

‘Financiën laten zien waar je hart ligt’

“Wat ik zo interessant vind aan financiën, is dat het iets zegt over je visie en je hart. Ik zeg weleens tegen moeders die ik coach: ‘Als ik jullie bankrekeningen en agenda’s mag zien, kan ik vertellen waar jullie hart ligt en wat jullie visie is’. Want wanneer je op een rij zet hoe je je tijd verdeelt en waar je je geld aan uitgeeft, houd je jezelf een spiegel voor. ‘Past dit bij wat ik écht belangrijk vind?’. Zo wordt de één blij van een mooie auto, een kledingstuk of een meubel. Terwijl een ander meer geld uitgeeft aan bezoekjes aan een restaurant, waar ze een gezellige tijd beleven met hun partner of gezin.”

‘Waar moet ik beginnen?’

In huize De Groot wordt bewust tijd gemaakt voor financiële zaken. “Ik ben mij er nog bewuster van dat dit niet vanzelfsprekend is”, zegt Linda. “Voor veel mensen is budgetteren of plannen maken voor je gezin lastig. Naar aanleiding van het programma hoorde ik bijvoorbeeld regelmatig: ‘Waar moet ik beginnen?’ en ‘Hoe bepaal ik de budgetten?’. Hier heb ik veel leuke gesprekken over gehad.”

Niet roekeloos ‘spenden’

“We waren, en zijn nog steeds, een heel visie-gedreven gezin. We willen goed zijn voor onszelf, maar ook goed doen voor anderen.” Zo investeren Peter en Linda bijvoorbeeld in herinneringen met het gezin. In aflevering 2 van ‘Waar doen ze het van?’ zagen we dat het stel een tweedehands camper kocht. Het exemplaar uit 1987 had alleen wel wat kuren…

“Inmiddels hebben we hebben een nieuwe camper gekocht”, vertelt Linda. “In de uitzending kwam ons oude projectje langs. Daar hebben we zelf ook flink om gelachen. Maar het past wel bij onze visie: niet roekeloos spenden. Eerst klein beginnen, want voor hetzelfde geld valt het tegen. Daarom hebben we in coronatijd eerst een camper gehuurd. En met de oude camper gaven we onszelf de tijd om er zeker van te zijn dat we dit écht leuk vinden. Nu wisten we: ‘Hier willen we in investeren’. Van onze nieuwe camper hebben we al veel plezier gehad. Zo zijn we er afgelopen zomer mee naar Italië geweest. Een investering die veel waard is!”

Goed zijn voor anderen

Het gezin gunt het zichzelf om van luxe te genieten, maar wil ook goed zijn voor anderen. “De kunst is dat je op de plekken waar je voor anderen kúnt zorgen, je dat ook doet”, vertelt Linda. “Waar dat ook is. En dat je daarvoor jouw gaven en talenten gebruikt. Zo houdt Peter echt van sporten en kan hij goed organiseren. Daarom zet hij zich onder andere in voor de Muskathlon. Dan komen je gaven en talenten samen met je hart.”

Budgetten en bewuste keuzes

Het leven is dit jaar flink duurder geworden. Dat merkt ook de familie De Groot. Hoe gaan ze daarmee om? “Ik probeer bewuster de fiets te pakken om minder geld aan benzine uit te geven. Ook de boodschappen zijn flink in prijs gestegen. Dan ga ik weer naar de budgetten kijken. Waar kan ik iets vanaf halen, zodat ik de boodschappen kan doen die ik wil doen? Daarnaast hebben we altijd buffers, maar die wil je alleen in noodsituaties aanboren.”

Financiële opvoeding: ‘Wat mag iets kosten?’

Linda en Peter leren ook hun kinderen hoe ze op een verantwoordelijke manier met geld kunnen omgaan. “We willen ze leren om na te denken over de vraag hoeveel iets mag kosten. Zo kopen onze kinderen van hun zakgeld een cadeautje voor de ander als er iemand jarig is. De kinderen merken al snel dat een cadeautje bij de ene winkel een tientje kost en ergens anders drie euro. Wat is iets waard? Ook ontdekken ze dat het mooi is om gul te zijn naar anderen én het daagt ze uit om na te denken over wat een ander leuk vindt.”

Benieuwd naar ‘Waar doen ze het van?’ met de familie De Groot? Kijk seizoen 2 nu terug op NPO Start.

Vanaf 17 augustus is ‘Waar doen ze het van?’ terug met een gloednieuw seizoen; elke donderdag rond 21.20 uur op NPO 1.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--