Ga naar submenu Ga naar zoekveld

List en bedrog in modehuis Gucci

Een filmrecensie van Rick de Gier

Hollywoodregisseur Ridley Scott is inmiddels 83, maar nog altijd buitengewoon actief. Hij staat bekend als maker van sfeervolle spektakelfilms, meestal in het genre sciencefiction ('Alien', 'Blade Runner') of juist historisch ('Gladiator', 'Exodus: Gods and Kings'). En op z’n tijd prefereert hij een wat kleiner decor, zoals in het geslaagde biografische drama 'All the Money in the World' uit 2017.

Deel:

Scotts nieuwe film 'House of Gucci' heeft wel iets weg van die laatste productie. Het verhaal is gebaseerd op een gelijknamig non-fictieboek uit 2001, dat als ondertitel heeft: ‘A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed’. Dus dat belooft alvast wat.

Centraal staat de Italiaanse zakenman Maurizio Gucci, die begin jaren tachtig een deel van het beroemde modebedrijf van zijn familie erft. En dan begint inderdaad een sensationele geschiedenis; een Shakespeare-achtige tragedie, compleet met leugens, bedrog, overspel en, jawel, moord.

Een Shakespeare-achtige tragedie

Scott smeert het allemaal uit over tweeënhalf uur film, met een cast vol grote namen, toepasselijke pophits en uiteraard veel glitter en glamour.

Meeslepende cinema levert dat alleen niet op. De regisseur, vaak een meester in het doseren van spanning, vertelt voor zijn doen opvallend vlak en nonchalant, op het saaie af. Van hoofdpersoon Maurizio krijgen we nauwelijks hoogte – is hij een doortrapte egoïst, of toch eerder een vriendelijke sul die langzaam corrumpeert? Hoofdrolspeler Adam Driver lijkt zelf ook te twijfelen. En zijn medeacteurs maken eveneens een wat stuurloze indruk: de een speelt bloedserieus, de ander kluchtig. En dan spreken ze ook nog allemaal Engels met een koddig Italiaans accent. Alleen popster Lady Gaga geeft de film wat pit als Maurizio’s heetgebakerde echtgenote.

Lees ook:'Eindelijk weer een mooie rol voor Nicolas Cage in 'Pig''
Lees ook:'Eindelijk weer een mooie rol voor Nicolas Cage in 'Pig''

Heeft Scott er op zijn oude dag niet zo’n zin meer in? Die indruk wekt hij toch niet. Volgens filmsite IMDb heeft hij alweer een hele rij nieuwe projecten gepland staan, waaronder een vervolg op Gladiator en films over Napoleon en de Bijbelse koning David. Dat stemt toch wel weer nieuwsgierig.

Bekijk de trailer van 'House of Gucci'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'House of Gucci'

Regie: Ridley Scott. Met o.a. Lady Gaga, Adam Driver en Al Pacino. Kijkwijzer: 12 (vanwege geweld en grof taalgebruik) Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--