Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lucia Rijker over zesde seizoen 'Dream School': 'Voelt als verdedigen bokstitel'

Vanaf 3 januari, iedere dinsdag, 20.25 uur, NPO 3

In het zesde seizoen van 'Dream School' (NTR) maken schoolverlaters een nieuwe start onder leiding van schoolrector Eric van ’t Zelfde en bokskampioene Lucia Rijker. Kan ze ook deze nieuwe groep inspireren en motiveren? “Een uitdaging die me aan mijn sport doet denken; het is makkelijker om kampioen te worden dan je titel te verdedigen.

Deel:

“Als je naar Dream School kijkt, vind ik het belangrijk dat je erdoor geraakt wordt" zegt Lucia Rijker aan het begin van het nieuwe seizoen. "Laat het programma je desnoods irriteren. Het moet een onvergetelijke ervaring worden, voor iedereen voor en achter de camera.”

Wat wilde je als kind worden?
“Dierenarts. Als kind liet ik altijd al de honden in de buurt uit, omdat we thuis geen hond mochten hebben, vanwege de allergie van mijn broertje. Maar op het vwo moest ik op een gegeven moment scheikunde laten vallen, waardoor een toekomst als dierenarts er niet langer in zat. Als kind was ik verlegen, maar ook sportief. Dat laatste werd een manier om me te uiten, waarbij ik uiteindelijk voor het boksen koos. Ik was de jongste thuis en woonde bovendien in een buurt waar het van pas kwam om mezelf te kunnen verdedigen. Door sterk te zijn, zorgde ik ervoor dat ik niet gepest werd.”

Wie is Lucia Rijker?

• 55 jaar
• (Kick)bokser, actrice, mental coach
• Won al haar profwedstrijden
• Speelde in films als Shadow Boxers, Rollerball en Million Dollar Baby, presenteerde onder meer de tv-programma’s Lucia in de ring en Lucia en de liefde en nam deel aan De Pelgrimscode
• Sinds 2017 samen met rector Eric van ’t Zelfde te zien in Dream School

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Ik luister graag naar filosofische podcasts, goede gesprekken waarin mensen uiteenlopende standpunten afwisselen. Als ik toch muziek aanzet, kies ik voor klassieke muziek of boeddhistische chants en mantra’s.”

Wat trekt je in het boeddhisme?
“Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in religie en levensvragen. Ik kwam uit bij het boeddhisme, omdat daarin veel nadruk ligt op discipline en focus, die ook in vechtsporten belangrijk zijn. Want daarbij gaat het niet alleen om fysieke training, maar ook over het overwinnen van jezelf en je angsten. Het hielp me ook om aannames in de maatschappij kritisch te bekijken en te ontdekken waar ik met mijn leven heen wil.”

Laat 'Dream School' je desnoods irriteren

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik heb een heel sterke atletische gave. Als ik hard trainde, bereikte ik altijd mijn doelen. Grappig dat je de vraag zo stelt, want jarenlang was mijn lichaam mijn god. Ik moest leren om me bewust te worden van mijn ziel en me af te vragen: wie woont er in dit huis? Later merkte ik dat ik ook een gave heb om te spreken, misschien een erfenis van de drie christelijke voorgangers in mijn voorgeslacht.”

Wat was de lastigste beslissing uit je carrière?
“Op het hoogtepunt van mijn carrière kreeg ik in de VS het bericht dat mijn vader ernstig ziek was. Ik ben zo blij dat ik toen terug ben gekomen om hem tot steun te zijn, ook al heeft het me sportief en financieel veel gekost.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Jezus die over water liep, doet me denken aan mijn laatste profgevecht, waarbij ik voor een onmogelijke opgave stond. Ik had een hersenschudding, een gescheurde buikspier en had mijn trainer net ontslagen. Ik chantte een paar uur per dag – mijn manier van bidden, het enige wat ik kon doen – en boekte mijn makkelijkste overwinning ooit.”

Nieuw seizoen 'Dream School'

Vanaf 3 januari, iedere dinsdag, 20.25 uur, NPO 3

Beeld: NTR

Geschreven door

Bart van Delen

--:--