Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Filmrecensie: Lunana: A Yak in the Classroom

Onthaasten in de Himalaya

Bhutan is een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld, maar heeft volgens sommige onderzoeken opvallend gelukkige inwoners. Juist omdat ze niet zo met geld verdienen bezig zouden zijn, maar vooral met familiebanden, tradities, godsdienst en de natuur.

Deel:

Dat beeld klinkt een beetje geïdealiseerd, toch ga je er aardig in geloven wanneer je de nieuwe Bhutaanse speelfilm Lunana: A Yak in the Classroom bekijkt. Lunana is de naam van een bergdorpje in de Himalaya, mijlenver verwijderd van de bewoonde wereld. Hier leven zo’n vijftig mensen, jakhoeders vooral, die nauwelijks iets bezitten. De film toont ook wel de nadelen van hun barre bestaan – kou, eenzaamheid, geen voorzieningen voor kinderen. Maar wat overheerst, is een beeld van tevredenheid, weinig stress en verbondenheid met de aarde.

We leren het dorpje kennen door de ogen van Ugyen, een moderne twintiger uit de Bhutaanse hoofdstad Thimphu. Hij is geschoold als leraar, maar droomt eigenlijk van een toekomst als popzanger in Australië. Als afronding van zijn opleiding wordt hij tot zijn schrik naar ‘de meest afgelegen school ter wereld’ gestuurd. In Lunana dus. De voetreis erheen, compleet met gidsen en ezels, duurt al meer dan een week.

Wat er verder gebeurt, valt wel te raden: Ugyen kan aanvankelijk niet aarden in de vreemde omgeving, maar gaat die op den duur steeds meer waarderen. De voorspelbaarheid van het verhaal is echter geen probleem, want regisseur Pawo Choyning Dorji vertelt subtiel, met veel mooie details, en legt het onontgonnen gebied prachtig vast. Ook bijzonder: de film is opgenomen met de echte bewoners van Lunana, die in het verhaal min of meer zichzelf spelen. Velen hadden vooraf nog nooit een film of camera gezien.

Lunana: A Yak in the Classroom was de eerste Bhutaanse film die ooit voor een Oscar werd genomineerd en won wereldwijd al vele prijzen. Het succes is begrijpelijk, zeker in drukke westerse culturen waar onthaasting hoog op de wensenlijst staat.

Lunana: A Yak in the Classroom

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Rick de Gier

--:--