Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’
vandaag · 11:48
Update: vandaag · 12:02
Haar missie: Bijbelverhalen en de wijsheid die daarin ligt verscholen, delen met de wereld. Voor dominee Anne-Meta Kobes is het EO-programma Bijbelen met sterren dan ook een uitgelezen kans. Hoe gaat het presenteren haar af? Welke gast maakte grote indruk? En welke Bijbelverhalen kiest ze zelf uit?
Hoe kan ik mensen verrijken met de kennis die ons een paar duizend jaar geleden werd gegeven? Die vraag cirkelt constant rond in het hoofd van Anne-Meta. Ze is ervan overtuigd dat die Bijbelkennis je helpt in het leven van alledag. “Ik ben nu elf jaar dominee”, zegt ze, “en iedere keer is het wonderlijk wat er gebeurt als mensen een verhaal lezen. Al zijn het maar een paar verzen, er borrelt van alles in mij en mijn gesprekspartners op. Ze voelen zich geraakt of gesteund. Dat wil ik zo veel mogelijk mensen laten ervaren.”
Even wennen
In dit vierde seizoen van Bijbelen met sterren is het aan acteur Ferry Somogyi, model Sylvia Geersen en schrijver Sander de Kramer om het gesprek over Bijbelverhalen en hun betekenis te voeren. Ze komen bij elkaar in het EO-gebouw, waar Anne-Meta het gesprek leidt. “Het presenteren was wel even wennen. Als ik iets zeg tegen mijn gasten, zoals ‘Hier heb ik een bijbel’, moet dat goed gebeuren. Dus zoiets moet soms wel vier keer opnieuw. Mijn gasten hebben ervaring met tv-opnames, dus als er wéér iets over moet, stellen zij me gerust.”
Hoe vind je het dat je je als theoloog op deze manier mag inzetten?
“Het doel van het programma – met mensen in gesprek gaan over de Bijbel – is mij heel dierbaar. Daarbij is dit een kans om mezelf te ontwikkelen. ’s Zondags op de preekstoel sta ik voor een groep mensen die besloten hebben naar de kerk te komen. Voor Bijbelen met sterren moet ik mijn taal aanpassen aan de ‘toevallige voorbijganger’ op televisie. Dat betekent laagdrempelig én inhoudelijk vertellen. Ook in mijn gewone domineeswerk probeer ik nu op mijn taal te letten.”
Er borrelt altijd iets op als we lezen
Je woont en werkt op Ameland. Wat merk je daar van het programma?
“Ameland is een eiland waar veel toeristen komen. Sommigen gaan nooit naar de kerk, maar doordat ze mij in het programma hebben gezien, bezoeken ze toch een dienst. Ook stappen dorpelingen soms op me af. Omdat het Bijbellezen in het programma zo laagdrempelig gebeurt, hebben ze zin om meer te leren over bepaalde verhalen. Of ze zijn blij te ontdekken dat je een verhaal gewoon kunt lezen, zonder eerst een theologie-examen te moeten doen.”
Wie van de deelnemers heeft je aan het denken gezet?
“Sylvia Geersen maakte veel indruk. In de aflevering met haar lezen we het verhaal over Simon Petrus die over het water loopt en Jezus die zijn hand uitsteekt als Petrus erin wegzakt. Sylvia vertelde dat ze het gevoel heeft dat God er altijd is. Dat ervaart ze sterk – nog veel sterker dan ik, de dominee aan tafel. Ik vind het heel inspirerend en leerzaam dat zij er onvoorwaardelijk op vertrouwt dat God altijd zijn hand naar haar uitsteekt.”
Wat wil je de kijkers meegeven?
“Lees de Bijbel! Ga eens een kwartiertje zitten peinzen over drie verzen. Lees ze een paar keer en je komt altijd tot een nieuw inzicht. Ook leuk: ga met iemand wandelen en kies één vers uit waar je het over wilt hebben. Heb je niets met de tekst, vraag jezelf dan af: waarom niet? Gebruik de Bijbel met al zijn levenswijsheid en laat je inspireren.”
De Bijbelverhalen van Anne-Meta Kobes
Geloof
“Ik ben ervan onder de indruk dat wij als mens te gast zijn in deze wereld. Alles is groter dan wij, maar dat maakt ons niet minder waard. Nee, ik ben juist dankbaar dat ik mag bestaan en mijn talenten mag inzetten. Dus ik heb gekozen voor het verhaal van de lelies op het veld, uit Matteüs 6 vers 28 tot 34. God zorgt voor ons, net zoals Hij zorgt voor de lelies en de vogels – kijk maar naar de natuur. Dat gevoel is voor mij echt geloof.”
Hoop
“Hoop zie ik terug in het verhaal over het zout van en licht voor de aarde, uit Matteüs 5 vers 13 en 14. Ik wil mensen meegeven dat wij allerlei ingrediënten in huis hebben om bij te dragen aan deze wereld. Verstop je niet, maar laat zien wie je bent! Wij kunnen echt wel verschil maken. Bijvoorbeeld al met een simpele glimlach naar een voorbijganger.”
Liefde
“Liefde zit in veel verhalen, zoals in dat van de genezing van de bloedvloeiende vrouw in Marcus 5 vers 25 tot 34. Jezus ziet haar, Hij zoekt toenadering. Ik lees daarin: probeer liefde voor een ander op te brengen, ook als je denkt dat iemand een beetje vreemd is. Zelfs als je je misschien onveilig voelt, want soms zijn we te bang voor een ander. Dan helpt het om diegene met liefde te benaderen en over de grenzen van sociale vooroordelen heen te stappen.”
Bijbelen met sterren, vanaf zaterdag 10 mei, 18.45 uur, NPO 2
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
Vanaf 12 mei op NPO 2
Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
- Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’
Nieuw seizoen met Ferry Somogyi, Sylvia Geersen en Sander de Kramer
Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’
- Speel mee: speciale EO-editie van '30 Seconds'
Hoe zou jij Jurjen ten Brinke omschrijven?
Speel mee: speciale EO-editie van '30 Seconds'