Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Maak een deal, Lilian!'

Een column van Tijs van den Brink

Ik schrijf deze column terwijl op de achtergrond de Algemene Politieke Beschouwingen staan te pruttelen. De onvrede over het gedrag van het mega-demissionaire kabinet is van de muren te schrapen, maar eensgezindheid over hoe het anders moet, is er niet.

Deel:

Ik denk vandaag, net als vaker de afgelopen maanden, met enige schaamte terug aan de column die ik schreef op de dag voor de verkiezingen van 17 maart. U moet vooral gaan stemmen, schreef ik toen, maar het maakt niet zo veel uit op wie. Het beleid voor de komende jaren en de coalitie die dat beleid gaat uitvoeren, staan wel ongeveer vast.

Voor wat betreft het beleid had ik gelijk. De formatie is niet vastgelopen op de inhoud, hoor ik van iedereen. Het geld klotst tegen de plinten op, de meeste problemen zijn af te kopen.

Maar voor wat betreft de coalitie, zat ik ernaast. Ik had niet verwacht dat PvdA en GroenLinks elkaar zo stevig zouden blijven vasthouden. Ik had niet verwacht dat CDA en VVD hen samen zouden blijven weigeren aan de formatietafel. En ik had niet verwacht dat D66 de ChristenUnie zou blijven uitsluiten. Sorry daarvoor.

Toch deed ik in die column ook een suggestie die ik graag nog een keer naar voren wil brengen. Ik schreef: “Als GroenLinks en de PvdA elkaar blijven vasthouden, komt ineens de SP in beeld om een meerderheidscoalitie met VVD, D66 en CDA te vormen.”

Ergens in de formatie is de SP uit beeld verdwenen. Dit lijkt me het moment om dat te herstellen. Afgelopen winter maakte ik het tv-programma De Verloren Stem. Ik kwam in wijken waar burgers massaal zijn afgehaakt bij de politiek. Vroeger stemden ze vaak SP, maar ze geloofden niet langer dat die partij echt iets voor ze zou betekenen.

Mevrouw Marijnissen, dit is het moment om dat vertrouwen terug te winnen! Dit is het moment om zaken te doen! Er is geld in overvloed, u kunt nu iets substantieels doen voor de mensen in die wijken. U kunt nu echt iets doen tegen armoede, aan de salarissen in de zorg en aan andere onderwerpen die u belangrijk vindt.

Natuurlijk zult u ook veel niet kunnen veranderen, u bent een relatief kleine partij, maar op veel terreinen beweegt het ‘brede politieke midden’ zich al een beetje in uw richting: minder neoliberalisme, meer gemeenschapszin, minder markt, meer overheid of samenleving.

Daarom: aarzel niet, Lilian, maar bel formateur Johan Remkes en maak een megadeal. De mensen in de arme wijken zullen u dankbaar zijn!

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--