Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maak kennis met de energieke ‘Skyline Sisters’ uit Rotterdam

Kijk aflevering 4 van 'Zing!' nu op NPO Start

Ze zingen vierstemmig, a capella en maken veel gebruik van gebaren en gezichtsexpressie: The Skyline Sisters uit Rotterdam laten je kennismaken met ‘barbershop’. Assistent-dirigent Loulou Timmermans vertelt over deze – uit Amerika overgewaaide – muziekstijl én over de enthousiaste club ‘sisters’ die altijd en overal zingen.

Deel:

Het barbershopkoor ontstond haast ‘per ongeluk’, vertelt Loulou. “In 2007 was Mainport Barbershop Singers - het mannelijke barbershopkoor van Rotterdam – op zoek naar nieuwe leden. Daarom organiseerden ze een workshop, waarvoor geïnteresseerden zich konden inschrijven. En je raadt het al: er kwamen alleen maar vrouwen! Ik was daar één van. Dirigent Cees Esbach vond het zonde om niks met die 12 aanmeldingen te doen. Daarom belde hij Mieneke.” Zij wilde graag een koor oprichten en zo ging het balletje rollen.

Toen Mieneke Klinkert in februari 2008 een sessie organiseerde om leden voor The Skyline Sisters te werven, kwamen er 25 vrouwen op af. Ook Loulou sloot zich bij het koor aan. “Van die 25 van het eerste begin, zijn er nog vier over. Dat zijn de oudste ‘Sisters’; niet letterlijk – maar ze zijn wel het langste lid.”

Liefde voor meerstemmig zingen

“De grap is: ik wilde niet in een koor”, zegt Loulou. “Elke week zingen vond ik een te grote verplichting én ik vond een koor oubollig. Maar meerstemmig zingen vind ik fantastisch, dus die ene workshop zag ik wel zitten. We hebben die zaterdag een song geleerd en gepresenteerd. Na die workshop was ik verkocht. Een barbershopkoor zingt vierstemmig, a capella. Als de harmonieën samenkomen, gebeurt er wat. Als je het goed doet, hoor je er dan zelfs een vijfde toon boven.”

Barbershop: een internationale connectie

“Barbershop is in de jaren ’70 vanuit Amerika naar Europa gekomen. Het leuke is dat we zusterkoren hebben in veel andere landen, zoals Zweden, Engeland, Frankrijk, Spanje en Duitsland. In coronatijd moest alles digitaal. Het voordeel was dat we iedereen op die manier konden ‘binnenhalen’. In die tijd hebben we onder andere coaches uit Amerika ingebeld die iets konden vertellen én gerepeteerd met een zusterkoor uit Engeland.”

“Elke twee jaar is er een conventie (festival) van ‘Holland Harmony’ waar alle koren bij elkaar komen. Vaak worden er coaches uit Amerika ingevlogen die dan jureren. Die internationale connectie is heel bijzonder. Ter voorbereiding op het festival gaan we met ‘The Skyline Sisters’ op trainingsweekend, zodat we goed voorbereid aan de wedstrijd beginnen.”

Op zoek naar jonge aanwas

Barbershopkoor ‘The Skyline Sisters’ bestaat nu uit vijftig leden. “Het is ons streven om meer jonge mensen voor ons koor te interesseren. Op dit moment hoor ik bij de jongste helft. We zijn vooral heel blij met veertigers die zich inschrijven. Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen een tijdje komen ‘proeven’ hoe het is.” Lachend vult Loulou aan: “Die mensen noemen we weleens de curSISTERS.”

Open en energiek

“We zijn een heel energiek, open koor”, beschrijft de assistent-dirigent. “Iedereen voelt zich meteen welkom. Dat proberen we ook uit te stralen. We hebben een helder geluid én zijn heel goed georganiseerd. Dat blijkt onder andere uit al onze commissies: een kledingcommissie, barcommissie, muziekcommissie...”

Daarnaast hechten de ‘Sisters’ waarde aan een veilige sfeer in het koor: “Zingen is je kwetsbaar opstellen. Daarom moet je moet het vertrouwen hebben om fouten te mogen maken. Je moet je veilig voelen zodat je het beste van jezelf kunt geven.”

The Skyline Sisters met Loulou

‘We zingen overal’

‘The Skyline Sisters’ genoten van meedoen aan ‘Zing!’: “Het was een heel leuk avontuur. En heel gezellig, je zit bij wijze van spreken met je familie! Het leuke is: we gaan overal meteen zingen; ook in de wachtruimte bij de studio. We zingen echt altijd en overal. Toen we een keer voor een optreden naar Engeland gingen, liepen we zelfs zingend door de douane.”

Ambitieus

(Samen) zingen is volgens Loulou nog leuker om te doen dan om te horen. “Het is goed voor ontspanning, voor je muzikale gehoor, je sociale leven. Het is gewoon heel leuk om te doen. Zelf geniet ik het meest van zingen in een ambitieus koor, omdat ik het leuk vind om mezelf verbeteren.”

Ondanks de ambitieuze instelling van ‘The Skyline Sisters’ is het niet hun ambitie om ‘Zing!’ te winnen. “Natuurlijk zou dat leuk zijn, maar het is appels met peren vergelijken. De groepsgrootte, het genre en de professionaliteit zijn bij elk koor anders. Het is vooral leuk om ergens naartoe te werken en om naar andere koren te kunnen kijken.”

15 jarig-jubileum

“Afgelopen zaterdag waren we jarig! We bestaan nu 15 jaar. Dat vierden we bij RotjeKoor. Dat is het grootste korenfestival van Nederland, met wel honderd koren die overal door Rotterdam zingen. Wij mochten op allerlei leuke locaties zingen; zoals in de Markthal.”

“In 2021 waren we als ‘The Skyline Sisters’ gevraagd om op Zestienhoven (Rotterdam The Hague Airport) op te treden bij aankomst van de Songfestivalkandidaten. Helaas kon dat door corona niet doorgaan.” Het koor droomt nog van optreden in het buitenland. “We hebben plannen om volgend jaar naar Calpe – Spanje – te gaan.” Daarnaast genieten ze vooral van wat ze het liefste doen: “Optreden! Dat is gewoon zo ontzettend leuk.”

Benieuwd naar de auditie van ‘The Skyline Sisters’? Kijk aflevering 4 van ‘Zing!’ nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de mooiste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optredens.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--