Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maak kennis met Gert-Jan van den Ende (Bobbie)

Gert-Jan van den Ende (48) is het meest bekend onder de naam Bobbie, van het duo Ernst & Bobbie. Gert-Jan is getrouwd en vader van drie kinderen.

Deel:

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?

“Dan was ik predikant, leraar of liedjesschrijver voor kinderartiesten. Iets op anderen overbrengen, is helemaal mijn ding.”

Welk compliment blijft je bij?

“Ik ben twaalf jaar jeugdouderling geweest en heb altijd geprobeerd om van jeugddiensten bijzondere diensten te maken. Na zo’n dienst kwam er een meisje naar me toe dat zei: ‘Ik zie je stralende ogen. Wat fijn dat je je talenten inzet!’”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?

“Met mijn enthousiasme. Ik draaf soms door, waardoor ik vergeet wat werkelijk belangrijk is.”

Op welk dier lijk je?

“Op een werkpaard. Ik ben altijd bezig en werk graag. Maar ook op een hond, vanwege z’n trouw.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?

“Met een koopman uit de Middeleeuwen of uit het Romeinse Rijk. Ik zou de tijdgeest willen voelen.”

Hoe blijf je in conditie?

“Ik loop elke week tien kilometer hard. Daarnaast heb ik heel veel beweging op het podium.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

“Afgelopen januari werd mijn vader 80. Speciaal voor die gelegenheid was zijn oudste broer, die in Canada woont, als verrassing naar Nederland gekomen. Toen ik mijn vader samen met zijn oudste en jongste broer zag, maakte dat me aan het huilen.”

Wat is geluk voor je?

“Bewustwording; in het hier en nu genieten van het mooie van het leven. Én geluk is als ideeën werkelijkheid worden.”

Ben je bang voor de dood?

“Natuurlijk weet ik niet hoe ik zal reageren als ik met een ernstige ziekte te maken zou krijgen, maar ik kan met ontzettend veel dankbaarheid op mijn leven terugkijken, en voel me een gezegend mens. En ik heb vertrouwen op wat er na de dood volgt. Daarom ben ik niet bang.”

Bid je wel eens?

“Ja! Ik bid het vaakst – met open ogen – in de auto. Daar voer ik hele gesprekken met God en stel ik me open voor Hem. En ik ervaar de zegen na de zondagse preek ook als een aanraking, een ontmoeting met God.”

Waar heb je spijt van?

“Een vriend van me was niet zo goed in Nederlands, en ik heb hem daar wel eens veel te hard op gewezen. Daar werd hij erg onzeker van, juist omdat ik leraar Nederlands ben geweest. Ik heb hem hier veel pijn mee gedaan, en toen ik dat besefte, heb ik het met hem uitgepraat.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?

“Soapseries als As the word turns en The bold and the beautiful. Het toont het rijke westerse leven, maar alles wat je ziet, is intrige, overspel, ontrouw, haat, nijd en roddel. Zielig om daar naar te moeten kijken.”

Wat weet bijna niemand over je?

“Als ik thuiskom van mijn werk, heb ik heel veel energie om te gaan koken. Ik doe daar zelf ook de boodschappen voor. ‘t Liefst elke dag.”

Tekst: Hans van de Beek
Beeld: Thomas van Oostrum

--:--