Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maarten The in Nederland Zingt Dichtbij

'Alles wat ik had, was in een keer weg'

Als Maarten The (26) na een jaar lang solliciteren aangenomen wordt als leerling operatieassistent, kan hij zijn geluk niet op. Een droom komt uit. Maar niet voor lang.

Deel:

Kort nadat hij in 2016 begonnen is aan de opleiding, wordt hij blind aan zijn rechteroog. "Mijn ogen zijn nooit goed geweest", vertelt Maarten. "Als 2-jarig jongetje kreeg ik de vraag van mijn moeder of ik die mooie luchtballon ook zag. Ik zag niets. Op het consultatiebureau kwamen ze erachter dat ik min 3 had. Door de jaren heen werd dat alleen maar slechter tot zelfs min 23 en 24."

Op een dag gaat het zicht in zijn rechteroog ineens sterk achteruit. Maarten denkt dat de symptomen komen door vermoeidheid. Onderweg naar het ziekenhuis ziet hij ineens niets meer met zijn rechteroog. Er volgt een spoedoperatie.

Spoedoperatie

“Na die spoedoperatie reageerde ik vrij nuchter, bijna nonchalant: na twee weken wilde ik weer aan het werk, ik was al vaker geopereerd aan mijn ogen en deze keer zou het ook wel goed komen. Als ik deze opleiding met succes zou afronden, zou ik namelijk operatieassistent in het leger worden.”

Silhouetten

Er volgt nog een operatie, en hierna moet Maarten twee weken lang iedere dag zes uur lang met zijn hoofd voorover liggen. Er was namelijk lucht in zijn oog achtergebleven. "Ik heb - liggend op mijn buik - heel wat games gespeeld. Toch ging het mis, maar zelfs tijdens de daaropvolgende operatie was ik rustig. Waarschijnlijk door alle gebeden? Na die operatie zag ik alleen nog silhouetten.” 

Einde verhaal

Maarten krijgt een paar weken om te herstellen. Daarna moet hij op gesprek komen bij zijn werk. ‘Sorry, we willen niet met jou verdergaan’, klonk het. "Ik vroeg nog: kan ik volgend jaar niet opnieuw beginnen? ‘Nee, het is einde verhaal. Je moet op zoek naar iets anders.’ Eenmaal in de trein stortte ik helemaal in. Alles wat ik had, was in een keer weg. Mijn gezondheid ging slecht, ik had permanente beschadiging aan mijn ogen en mijn toekomstperspectief was weg. Wat nu?”

Lees het hele interview met Maarten bij BEAM

Hoe kan je op God blijven vertrouwen als alles om je heen zwart wordt? En wat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Maarten nu de opleiding Theologie doet? Jurjen ten Brinke gaat in Nederland Zingt Dichtbij in gesprek met Maarten. Daarnaast klinken er weer prachtige liederen en is er een bijpassende overdenking.

Nederland Zingt Dichtbij

Zondag 27 juni 2021, 11:05 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--