Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maarten van der Weijden over kanker: ‘Ik heb geluk gehad’

De meesten hebben hem het afgelopen weekend wel zien zwemmen: Olympisch kampioen Maarten van der Weijden. Misschien heb je wel langs de kant gestaan of gekeken op tv. Maarten wilde de Elfstedentocht van 200 kilometer zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Een monstertocht werd het genoemd.

Deel:

Na ongeveer 163 kilometer is Maarten gisteren gestopt met zwemmen. Op advies van zijn arts heeft hij het op moeten geven. Kort daarvoor moest hij overgeven en hij bleek een zouttekort te hebben. 

Zaterdagochtend om 04:30 begon hij in Leeuwarden aan de loeizware tocht. Op maandagmiddag rond 13:00 staakte hij zijn zwemtocht toen hij op weg was naar Dokkum, zijn laatste stad voor hij rond middernacht aan zou komen in Leeuwarden.

Gisteravond is hij per boot naar Leeuwarden gegaan om de eindstand van alle donaties te onthullen. Maarten haalde ruim 2,5 miljoen euro op voor het KWF. "Ik heb alles gegeven, ben helemaal leeg. Daarom is het hartverwarmend dat al deze mensen hier zijn."

De Kist

In het programma De Kist van de EO spreekt presentator Kefah Allush met de Olympisch zwemkampioen over de periode dat hij ziek was en over zijn motivatie voor de Elfsteden zwemtocht.

Geluk

Maarten vertelt dat hij in het ziekenhuis een luie patiënt was. Zijn zaalgenoten Rob en Bob deden er echter alles aan om fit te blijven tussen de behandelingen door. “’Maarten, jij hebt kanker overwonnen en daarna ben je olympisch kampioen geworden. Wat ben jij een winnaar!’ Elke keer als mensen dat zeggen, doet me dat pijn.

Die pijn komt voort uit het ziekenhuis. Waar ik lag als luie patiënt en waar Rob en Bob bij mij lagen. Zij probeerden fit te blijven voor de volgende chemokuur en juist zij zijn de twee die het niet hebben gehaald. Het is niet zo dat ik gewonnen heb en zij verloren. Ik heb geluk gehad. That’s it.”

Motivatie Elfsteden zwemtocht

“Voor mij is het ziekzijn nu 16 jaar geleden. Dat leed en de pijn, hoe erg ook, dat vergeet je wel. Dat je lotgenoten verliest, vergeet je niet. Met het vrijwilligerswerk dat ik doe, kom ik patiënten tegen die zeggen: ‘Maarten, ik voel me met jou verbonden. Ik heb ook leukemie. Ik ben ook zoals jij jong vader. Het enige verschil tussen ons is dat ik het geluk om te herstellen niet heb. Ik zal binnenkort sterven.’ Als iemand mij dat vertelt, dan doet dat zoveel pijn. Ik besef dat ik geluk heb gehad, maar er zijn zoveel anderen die dat geluk niet hebben. Het is oneerlijk, er zit geen rechtvaardigheid in. 

Ik voel me enorm dankbaar voor wat het leven mij heeft gegeven. Dat gun ik anderen ook zo erg. Het gaat erom dat er een therapie moet zijn die voor hen werkt. De enige methode die ervoor zorgt dat er therapie kan komen, is geld voor kankeronderzoek. Het enige wat ik kan doen is met het zwemtalent dat ik heb, geld ophalen voor kankeronderzoek zodat ik die personen, die in de toekomst ziek worden, een beetje kan helpen.”

Bekijk hier de aflevering van De Kist met Maarten van der Weijden.

Meer informatie over Maartens tocht en een link om te doneren, vind je hier.

--:--