Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margreet was bijna 41 toen ze opnieuw zwanger bleek

'De komst van Julia bond ons als gezin enorm samen, en dat is nog steeds zo'

Een betovergrootmoeder en achterachterkleinkind op hetzelfde erf, dat is in Nederland een zeldzaamheid. Maar bij Margreet Geitenbeek (49) was dit tot voor kort de dagelijkse praktijk. Margreet zelf heeft twee volwassen kinderen, dochter Julia (8) en een kleindochter van zeven maanden. Ze woont met haar gezin en dat van haar zoon in Eemdijk.

Deel:

Samengevat is Margreet - houd je vast - een jonge moeder, een oudere moeder, oma, én nog steeds kind en kleinkind. Al die rollen vervult ze met verve, hoewel dat best druk is. Vooral het voorjaar was pittig. Margreets oma van 91 had steeds meer zorg nodig en moest verhuizen naar een verzorgingshuis. "Het is heel leeg," zegt Margreet. "Wij hebben ons huis destijds van mijn opa en oma overgekocht en opgeknapt, met een gedeelte voor mijn grootouders eraan vast. Mijn opa heeft nadien nog tien jaar geleefd, mijn oma heeft 21 jaar naast ons gewoond. We kookten voor haar, ze hoorde helemaal bij ons gezin. Nu ging het echt niet meer, ze viel steeds. Maar het is heel wat, zo'n verhuizing. Oma heeft vanaf haar 18e hier gewoond, nu is ze 91. Moet je nagaan."

Vlekkeloos

Margreet zelf trouwde toen ze 21 jaar was. "We kregen ons eerste kindje toen ik 22 was, dat is overleden. Toen ik bijna 23 was, kregen we onze tweede en ruim twee jaar later onze derde. Mijn zwangerschappen waren zwaar. Na de laatste woog ik nog maar 47 kilo, zo ziek was ik. De dokter raadde een volgende zwangerschap af. Dat vond ik moeilijk, want we wilden dolgraag vier kinderen."

Desondanks genoot Margreet met volle teugen van haar kinderen. En toen, ze was bijna 41, bleek ze opnieuw zwanger. "Eerst schrok ik, want ik dacht: wat als ik weer zo ziek word? Maar het gekke was: dat bleef uit. Ik genoot van een vlekkeloze zwangerschap en een prima bevalling. Het ging allemaal heel goed en Julia bleek een gemakkelijke baby. Ze is nu acht en nog steeds een cadeautje."

De komst van Julia bond ons als gezin enorm samen, en dat is eigenlijk nog steeds zo

De twee grote kinderen reageerden heel positief op Julia's komst. "Brigitte zei meteen: 'Wat leuk, ik had nooit gedacht dat dat nog zou gebeuren!' Onze kinderen waren 16 en 18, en leidden hun leven. Het was vaak: hup, snel eten, naar vrienden, naar sport... Maar toen kwam Juul en niemand ging meer weg! De komst van Julia bond ons als gezin enorm samen, en dat is eigenlijk nog steeds zo."

Margreets oma maakte de komst van Julia natuurlijk van dichtbij mee en genoot met volle teugen. En toen diende zelfs de volgende generatie zich aan: "Vorig jaar Moederdag zei onze zoon Arjan tegen Jan en mij: 'Wij hebben een cadeautje!' Toen bleek dat hij papa ging worden," vertelt Margreet. "Arjan woont met zijn gezin in het huis recht voor ons. Vandaar dat mijn oma met haar achterachterkleinkind op hetzelfde erf woonde."

Verrassingsbaby's

Fotobijschrift: Het gezin van Jan en Margreet Geitenbeek in Dubai, ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijk. Vlnr: Margreet, Jan en Julia, dochter Brigitte met vriend, daarnaast zoon Arjan met vriendin. 

Tekst: Carola van Ruiswijk
Beeld: Margreet Geitenbeek

--:--