Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marit volgde zeven jaar lang een goeroe, maar bekeerde zich tot het christendom

'Hij was god geworden voor veel mensen'

Lange tijd is Marit* op zoek naar bevestiging, liefde en bovenal rust. Ze rolt van relatie naar relatie, maar vindt niet waar ze naar op zoek is. Wanneer ze door een van haar partners geïntroduceerd wordt in de wereld van new age, lijkt ze dit wel te vinden. Marit wordt volger van een spirituele goeroe.

Deel:

Nadat haar ouders uit elkaar gaan, groeit Marit op als zelfstandig, maar onzeker meisje. “Mijn eerste herinneringen zijn van angst en onzekerheid. Ik voelde me verdrietig en in de war gebracht,” vertelt Marit. Haar vader verliet het gezin voor een andere vrouw. Dit leidt tot veel onrust in huis en al op jonge leeftijd probeert Marit overal rust te vinden.   

Relatieverslaafd

Al van jongs af aan is Marit veel bezig met jongens. “Ik heb een dagboek bijgehouden van mijn tiende tot zeventiende. Daar staan wel tientallen jongensnamen in op wie ik verliefd was. Ik was heel gefixeerd op het verliefd zijn en de spanning rondom jongens. Ik had het gevoel dat ik daar bevestiging kreeg, dus jongens werden mijn main focus.”

Het was een verslaving om de aandacht buiten mezelf te zoeken

Ook in haar volwassen leven blijft deze focus op mannen bestaan. Marit vindt het moeilijk om alleen te blijven. “Ik had relatie na relatie. Eigenlijk verlangde ik ernaar om geen relatie te hebben, maar het zat helemaal in mijn systeem. Het was zo’n verslaving geworden om de aandacht buiten mezelf te zoeken. Altijd maar kijken of iemand mij zag zitten, zodat ik een bestaansrecht had: iemand wil mij, gelukkig, ik ben hier niet voor niks. Dus ik had een vriend, weer een vriend, nog een vriend. De een ging vreemd, de ander ging op reis en weer een ander ging weg. Of ik maakte het uit, omdat hij te saai of te lief was.”

Op latere leeftijd volgt een moeilijke periode voor Marit, met een zware depressie en een burn-out op 30-jarige leeftijd. Marit houdt een masker voor en laat niemand weten dat ze zich eigenlijk niet goed voelt. “Ik denk dat ik te goed ben geweest in het mooi weer spelen. Veel mensen wisten niet hoe ik mij echt voelde. Ik ben iemand die het lastig vindt om te laten weten dat het niet goed gaat. Met mij gaat het altijd goed, ook als het niet goed gaat.”

New age

Tijdens een van haar relaties, introduceert Marits partner haar in de wereld van new age, een spirituele beweging. “Ik las allerlei boeken erover en zag ineens overal workshops verschijnen. Het was toen net aan het opkomen om jezelf te ontdekken. Ik ging ook naar beurzen waar waarzeggers zaten en je je toekomst kon laten voorspellen.”

Overal in huis lagen edelstenen en boeddha’s

Marit verliest zich meer en meer in deze spirituele wereld. “Ik ging naar workshops en meditatieretraites. Ik legde elke dag tarotkaarten, ook voor mijn vriendinnen. Overal in huis lagen edelstenen en boeddha’s. Ik realiseerde me niet dat het fout was. New age werd omschreven als iets goeds en positiefs: daar zou je een beter mens van worden.”

Spiritueel goeroe

Via filmpjes op YouTube ontmoet Marit een spiritueel meester, waar ze aanhanger van wordt. “Hij was christen geweest, maar was ook in India geweest en heeft toen alles bij elkaar gegooid. Het ging erom dat je je realiseert dat je al heel bent vanbinnen, dan zijn al je problemen opgelost. Je hoeft hierbij geen verantwoording aan iets hogers af te leggen. Ik had mijn vraagtekens erbij, maar ik voelde me goed als ik ernaar keek. Ik dacht ook: als ik daarbij mag horen, hoor ik ergens bij met meer mensen zoals ik, die dezelfde vragen hebben en dezelfde gebrokenheid. Dat schepte eenheid, waar ik zo naar op zoek was.”

De goeroe die Marit volgt, heeft een zogenaamde ashram in het buitenland, een leefgemeenschap en ontmoetingsplek voor aanhangers. “Ik ging erheen en het was prachtig. Het was een groot landgoed met tempels en mooie tuinen met beekjes en fonteintjes. Iedereen was aardig en iedereen lachte. Ik dacht: dit is het,” vertelt Marit. “Het hoogste doel was om verlichting en zelfrealisatie te bereiken. Dat sprak me aan alle kanten aan. Als ik bevrijd kan worden van alle ellendige gevoelens door te realiseren dat die er niet toedoen, wie wil dat niet?”

Zeven jaar lang volgt Marit deze spirituele goeroe. Ze gaat zelfs meerdere malen per jaar voor enkele weken naar de ashram. “Ik was belangrijk geworden, ik had een functie en ik hoorde bij de ashram. Het was iets bijzonders, want wij gingen de hele wereld redden door met zijn allen de hele dag te mediteren. Ik dacht: waarom niet?”

Iedereen was idolaat van hem. Hij was god geworden voor veel mensen

Toch begint Marit te twijfelen. “Het begon hier en daar te wrikken. Hij sprak over Jezus, maar ook over Boeddha. Terwijl ik eigenlijk het meest geïnteresseerd was in het stukje over Jezus. Het lastigst vond ik dat er overal foto’s van hem hingen. Iedereen had zijn foto’s op stickers, op hun telefoon, op de muur, op armbanden en kettingen. Hij was god geworden voor veel mensen. Iedereen was helemaal idolaat van hem. Hij kreeg cadeautjes en brieven en werd geprezen. Ik vond het niet meer zuiver en was er op een gegeven moment echt klaar mee.”

Bekering

“Het besef begon te groeien dat ik mijn leven wil geven aan één God. Toen kwam ik hier en daar christenen tegen en ben ik steeds meer filmpjes gaan kijken over het christendom. In het begin vond ik dat lastig. Moet je je voorstellen, ik had hier allemaal boeddha’s en droeg een ketting met een foto van de goeroe. Ik had speciale armbandjes van de ashram en legde tarotkaarten voor al mijn vriendinnen. Toen keek ik opeens filmpjes waarin ze zeiden: ‘Dat kan niet.’”

Voor de laatste keer vertrekt Marit naar de leefgemeenschap in het buitenland. “Ik had nog een afspraak staan dat ik naar de ashram zou gaan. Ik wilde erheen om alles objectief te bekijken. Wat gebeurt hier en waarom ga ik hier afscheid van nemen? Terwijl ik daar was, heb ik mijn doop in Nederland al vastgelegd. Ik wist dat het de laatste keer was. Drie dagen later werd ik gedoopt en de volgende dag heb ik alle boeddha’s uit huis weggegooid.”

God houdt van mij en ik hoef nooit meer bang te zijn

Na deze radicale verandering sluit Marit zich meteen aan bij een lokale kerk. “Dat was een hele goede beslissing, want daar zat ik tussen gelijkgestemden. Vanaf het moment dat ik bekeerd ben, heb ik niet meer buiten mezelf naar liefde gezocht. Ik heb niet meer gehoopt dat iemand mij zou erkennen, omdat ik het gevoel heb dat God mij voor honderd procent heeft erkend. Hij houdt van mij en ik hoef nooit meer bang te zijn.”

* In verband met privacy is Marit een verzonnen naam
Beeld: Shutterstock, de vrouw op de foto is een model

Lees ook: Willeke werd bekeerd 'Nieuwsgierigheid groeide tot een verlangen'

Geschreven door

Babette ter Horst

--:--