Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mark de Boer in podcast Levensbepalend: 'Ik ben een diep emotioneel mens'

In deze aflevering van Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met Mark de Boer. Hoewel hij een mooie carrière had in de wereld van het grote geld, besloot hij na het volgen van een Bijbelschool het roer om te gooien. Hij kwam terecht bij een missionaire organisatie, waar hij zelfs directeur werd. In die positie liep hij echter vast en raakte hij overspannen. Uiteindelijk kwam hij er weer bovenop en leerde daarbij belangrijke lessen over zichzelf. Daar heeft hij veel aan nu hij leidinggeeft aan de Rafaël-gemeente in Almere. Dat doet hij samen met zijn vrouw Mira, met wie hij – mede dankzij een afschuwelijke gebeurtenis – een fantastisch team vormt.

Deel:

Grote klap
Het was bij Mark geen liefde op het eerste gezicht, maar nadat hij Mira verschillende keren waren tegengekomen op de jeugdkampen van hun kerk – de Vergadering van Gelovigen – sloeg de vonk over. Ze trouwden en bleken met hun verschillende karakters een goed team te zijn. Ze kregen echter een grote klap te verduren toen ze in de 38ste week van de zwangerschap ontdekte dat hun kindje was overleden. Ondanks het verdriet ziet Mark, als hij terugkijkt, niet alleen duister. Juist in die periode ervaarde hij Gods aanwezigheid en groeide Mira en hij dichter naar elkaar toe.

Het roer om
Als organisatieadviseur in de financiële sector had Mark het goed voor elkaar. Na het verlies van het kindje had hij echter behoefte aan een sabbatical. Hij en Mira besloten een Bijbelschool te gaan volgen. Hoewel het niet de bedoeling was, bleek dat een levensbepalende keus. Mark werd uitgedaagd om zijn prioriteiten goed op een rijtje te krijgen en zijn geloof handen en voeten te geven. Hij besloot zijn baan op te geven en aan de slag te gaan bij de christelijke stichting Agapé. Een nobele keuze, maar ook een zelftest. Hoezeer was hij gehecht aan zijn leaseauto en salaris? Tot zijn eigen genoegen merkte hij: ‘Het kan me niks schelen’.

Overspannen
Al snel schopte Mark het tot directeur van Agapè. Daar kwam hij echter in de knoop met zichzelf. Zijn neiging om conflicten uit de weg te gaan, bleek lastig in een positie waar er soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Uiteindelijk raakte hij overspannen. Op de weg daaruit leerde hij voor het eerst zichzelf echt goed kennen: ‘Ik ben helemaal niet zo nuchter; ik ben een diep emotioneel mens.’ Ook leerde accepteren dat zijn geloof met meer worsteling gepaard gaat dan dat van Mira. Maar juist daarin vullen elkaar ook aan. En dat maakt hen zo’n goed team als voorgangers-echtpaar bij Rafaël.

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5. 

--:--