Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik geloof het verhaal gewoon niet meer’

Marloes noemt zich geen christen meer

Marloes groeide op in een vrijgemaakt-gereformeerd gezin in Zuidlaren, maar gelooft nu niet meer. “Het geloof en je sociale leven zijn in die wereld heel erg met elkaar verbonden. Het is daardoor heel moeilijk om je vrij te voelen om je eigen keuzes te maken.”

Deel:

Hoewel Marloes lange tijd vol overtuiging gelooft en onder andere Alpha cursussen geeft, noemt ze zich inmiddels geen christen meer. “Het loslaten van geloof is een geleidelijk proces geweest. Ik voelde me lange tijd schuldig en dacht: Dit mag niet. Het is ingewikkeld, zeker in de wereld waar ik uit kom. Het is niet alleen een keuze voor niet meer geloven, je bent ook opeens de enige in je sociale omgeving die iets anders vindt.”

Ik was altijd erg actief geweest in de christelijke wereld

Marloes’ verhuizing naar Amsterdam is achteraf belangrijk geweest in dit proces. “Ik had die fysieke afstand nodig om het gevoel te hebben om vrij na te kunnen denken. Ik bouwde daar ook een nieuw sociaal netwerk op en leerde mensen kennen die helemaal niks hadden met geloven. Toch had ik een periode last van gêne. Ik was natuurlijk erg actief geweest in de christelijke wereld en liep altijd voorop. Maar ik kwam op een punt dat ik dacht: Ik geloof het verhaal gewoon niet meer.”

Ondanks haar eigen besluit, ziet ze wel de waarde in van het geloof. “Vorige jaar overleed mijn schoonzusje. Ik ben ontzettend blij dat de ouders van mijn man geloven en daar kracht uit halen. Ik zie ook wel dat godsdienst mensen wereldwijd houvast geeft. Als je daar in zit, heb je het idee dat het nodig is. Maar ik ervaar het helemaal niet als gemis. Sterker nog, het is voor mij juist een verademing dat ik dat niet meer heb. Het is als een last van mijn schouders gevallen.”

Ik zou graag willen dat dit onderwerp wat luchtier wordt

“Ik heb me niet veroordeeld gevoeld door familie of vrienden. Wel is het pijnlijk. Gelovige mensen staan er niet zo voor open dat je ook anders kunt denken. Een bepaalde manier van kijken naar de wereld zit er zo diep in. Dat maakt het heel lastig om hier een open gesprek over te voeren. Er hangt vaak zo’n zwaarte omheen. Dat is een van de redenen dat ik mijn verhaal hier vertel. Ik zou graag willen dat dit onderwerp wat luchtiger wordt.”

Lees het hele verhaal van Marloes, Wolfgang en Charlotte, in Eva 4.

Nooit meer iets missen? Neem aan abonnement op Eva met korting.

Tekst: Annemarie van den Berg-Nap


Inge Bosscha is coach voor kerkverlaters: ’Verwijt elkaar niet de pijn die ontstaat wanneer je niet meer hetzelfde gelooft'

--:--