Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maurice de Hond vs. het RIVM

Blog van Tijs van den Brink

Als het niet zo serieus was, zou je het een leuke, spannende, vermakelijke wedstrijd kunnen noemen: die tussen Maurice de Hond en het RIVM over de vraag hoe het coronavirus wordt overgedragen.

Deel:

Is dat via menselijk contact (zoals handen geven) en via druppels die vrijkomen bij praten en niezen? In dat geval is handen wassen, in je elleboog niezen en natuurlijk anderhalve meter afstand houden de belangrijkste remedie (team RIVM).Of is het vooral via minidruppeltjes, aerosolen genaamd, die lang in de lucht kunnen blijven hangen en dus ook veel verder dan anderhalve meter kunnen komen? In dat geval wordt het virus vooral op bepaalde momenten in grote mate verspreid (superspread-events) en is anderhalve meter afstand houden in het algemeen niet zo relevant. Het ventileren van (kleine) ruimtes waarin zich veel mensen bevinden (kroegen, kerken, restaurants) is dan cruciaal (team Maurice de Hond).

Je zou zeggen: dat is geen spannende wedstrijd. Het RIVM heeft hier, zeker als je de deskundigheid van het veel uitgebreidere Outbreak Management Team meerekent, veel meer verstand van. Maurice de Hond heeft zich weliswaar vanaf het begin van de coronacrisis ingevreten in allerlei onderzoeken over de verspreiding van het virus, maar is sociaal geograaf en geen viroloog. Aanvankelijk zagen we bij het tv-programma Op1 dan ook weinig aanleiding hem uit te nodigen. Toen we dat op zeker moment (18 april) toch deden – omdat sommige elementen in De Honds verhaal ons steeds aannemelijker voorkwamen – was hoon ons deel. Hoe we het in ons hoofd haalden hem uit te nodigen, schreef zowel het AD als de Volkskrant.

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder. Vorige week zei de Duitse viroloog Christiaan Drosten (adviseur van Angela Merkel) dat het goed ventileren van ruimtes (opvatting De Hond) belangrijker is dan handen wassen (opvatting RIVM). En onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam stelden eveneens dat goede ventilatie cruciaal is voor coronabestrijding. Wat de wedstrijd nog spannender maakt, is dat het RIVM en De Hond elkaars opvatting min of meer afwijzen. De Hond vindt de anderhalvemetersamenleving maar onzin en het RIVM zei half mei nog dat niet is aangetoond dat aerosolen een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Of dat misschien tijdens sporten en zingen toch gebeurt, wordt nog onderzocht. Bij gebrek aan voetbal- en wielerwedstrijden is de strijd tussen De Hond en het RIVM verreweg de spannendste wedstrijd die op dit moment gaande is.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--