Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mediaorganisaties bieden hulp aan kerken bij streamen

Expertisepunt OnlineVieren uit de startblokken

Om protestantse en katholieke kerken te helpen het streamen van kerkdiensten te verbeteren, hebben mediaproductiehuis Nachtzon Media en De Zalige Zalm (bureau voor geloofscommunicatie) de handen ineengeslagen. Samen lanceerden ze vorige week het Expertisepunt OnlineVieren.

Deel:

Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben veel kerkelijke gemeenten ervaringen opgedaan met livestreams. En het lijkt erop dat deze vorm van online erediensten voorlopig niet meer is weg te denken. “Verschillende kerken klopten al bij ons aan omdat ze hulp nodig hebben bij een goede cameravoering en regie,” zegt Casper van Dorp van Nachtzon Media. “Je ziet dat kerken er behoefte aan hebben hun online vieringen te verbeteren. Wij delen graag onze expertise als mediamakers met de lokale kerken.” Laetitia van der Lans van De Zalige Zalm vult aan: “Meer dan ooit zijn er kansen om als kerk aanwezig te zijn bij mensen thuis.”

Behoeftes in kaart

Sinds er weer openbare kerkdiensten toegestaan zijn, met een beperkt aantal kerkgangers, ligt de lat voor de lokale kerken hoog omdat veel vieringen zowel in de kerk als online te volgen zijn. Dat vraagt veel van voorgangers, voorzangers, mediateams en kosters. Van Dorp: “Om ons aanbod te laten aansluiten bij de concrete behoeftes hebben we op dit moment een online enquête.” Als de behoeftes in kaart zijn gebracht, komt het Expertisepunt OnlineVieren met een aanbod van advies, trainingen en content op het gebied van camera en geluid, regie voor online kerkdiensten, liturgie voor livestreams, (s)preken voor camera’s en online vieren op hoogtijdagen.

--:--