Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meelijden met het lijden van Jezus?

Kunst & de kruisiging van Jezus

Het verhaal van Goede Vrijdag, het belangrijkste verhaal uit het christendom, wordt deze week uitvoerig besproken in de podcast Scheppingsdrift. Presentator Allard Amelink en theoloog Alain Verheij gaan in gesprek met Ab Nieuwdorp en Rick de Gier.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Samen onderzoeken ze de verhalen achter de kunstwerken die over de kruisiging zijn gemaakt. Welke Bijbelse thema’s inspireerden schrijvers, componisten, filmmakers en beeldend kunstenaars? 

Deelhebben aan het lijden van Christus

Zo zien we in de schilderkunst de kruisiging vaak terug als een fysieke aangelegenheid. De schilderijen nodigen uit om ‘deel te hebben aan’ het lijden van Christus en we zien de Romeinse martelgang waardoor Jezus stierf. Veel kunst is gericht op iets ervaren van wat Jezus ervoer. Denk bijvoorbeeld aan The Passion, de film die laat zien 'hoe het echt was'. Waarom willen we dat?

Ook worden er verschillende boeken en films besproken die te maken hebben met de kruisiging. Zo blijkt de Jezusfilm een zeer populair genre te zijn geweest sinds het ontstaan van de cinema. Ook de moeder van Jezus, Maria, is veelvuldig in de kunst terug te vinden als het gaat om het lijden en sterven van Jezus.

Hier vind je meer achtergrondinformatie bij deze aflevering. 

De EO-NPO Radio 4-podcast Scheppingsdrift vertelt de verhalen achter de kunstwerken. Welke Bijbelse thema's inspireerden schrijvers, componisten, filmmakers en beeldend kunstenaars? Presentator Allard Amelink bespreekt in elke aflevering kunst die geïnspireerd is op de Bijbel.

--:--