Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meer misbruik Filipijnse kinderen voor webcams door lockdown

IJM: 'Ook in de huidige crisis zullen we niet stoppen met dit werk'

Vanwege de lockdown in de Filipijnen worden meer kinderen slachtoffer van misbruik voor webcams. Dat constateren medewerkers van International Justice Mission (IJM), een organisatie die in de Filipijnen sinds 2016 strijdt tegen kindermisbruik voor internet.

Deel:

Vaak zijn het de eigen ouders, familieleden of ‘huisvrienden’ die kinderen misbruiken voor livestreaming. Uit cijfers van IJM blijkt dat dit het geval is bij 62 procent van de misbruikte kinderen. Zij worden dus misbruikt door mensen met wie zij nu 24 uur per dag in huis zitten. De vraag naar online seksshows met kinderen komt vaak uit Westerse landen, waaronder Nederland. Consumenten gebruiken alledaagse technologie, zoals social media en live-streaming apps, om opdrachten te geven en het kindermisbruik te regisseren.

Geldproblemen door lockdown

Tragisch genoeg zijn de omstandigheden nu perfect om deze duistere economie te laten groeien: de Filipijnse scholen zijn gesloten, kinderen zitten de hele dag thuis en vanwege de lockdown hebben veel families geldproblemen – zij gaan daarom op zoek naar nieuwe manieren van inkomsten.

De omstandigheden zijn nu perfect om deze duistere economie te laten groeien

Kans voor criminelen

IJM strijdt sinds 2016 tegen exploitatie van kinderen voor internet in de Filipijnen. De organisatie werkt hiervoor samen met de Filipijnse autoriteiten en justitiële organisaties uit andere landen, zoals de FBI. Sam Inocencio, directeur van IJM De Filipijnen, stelt: “Het is duidelijk dat de huidige crisissituatie kansen biedt voor criminelen, zowel aan de vraag- als de aanbodkant. Ook in de huidige crisis zullen we niet stoppen met dit werk, in samenwerking met de autoriteiten. We zijn vastbesloten om gerechtigheid te brengen.”

Beeld: Nathalie van der Straten-Folkersma

--:--