Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meidenplatform Chica komt met special in de Week tegen Pesten

Zondag 25 september 15.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van NPO Zapp

De EO trapt de landelijke Week tegen Pesten af met een special van ‘CHICA’ over meidenvenijn. Hoe ga je ermee om als je achternaam wordt gebruikt om over jou te roddelen? En wat doe je als jij bewust wordt buitengesloten? ‘CHICA’ is hét meidenplatform van de EO; voor, door en over meiden. Een plek waar tienermeiden zich gehoord en serieus genomen voelen.

Deel:

Van zuchten, met je ogen draaien, subtiele schouderbewegingen tot het roddelen achter iemands rug om. Meidenvenijn is pestgedrag onder meiden en speelt zich veelal onder de oppervlakte af, daardoor is het lastig aan te pakken. Ook meiden zelf hebben vaak niet door wat hun gedrag bij de ander teweeg kan brengen. In deze online special gaan Anne-Mar Zwart en Rachel Rosier in gesprek met chica’s Temari, Sara, Dishanya, Faye en Tessa om meidenvenijn bespreekbaar te maken.

Temari-Sara-Dishanya-Faye-en-Tessa---special-CHICA

Anne-Mar zegt over deze special: “Ik vind het mooi dat we als CHICA zo’n lastig onderwerp als meidenvenijn open durven te bespreken. In de afgelopen jaren heb ik veel programma's mogen maken over dit onderwerp, zoals De Plaagmuur en De Anti Pest Club. Praten over pesten kan soms best een beetje spannend zijn, maar het laat ook zien dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan."

Rachel sluit er op aan: “Ik hoop dat meiden door CHICA gaan beseffen dat een veilige omgeving voor elkaar creëren begint bij jezelf. Dat meiden het lef hebben om er iets van te zeggen als meidenvenijn in hun vriendengroep voor komt. Kortom, dat ze in vriendschappen een voorbeeld zijn voor zichzelf en anderen.”

Gespreksvragen

Echte gesprekken doen ertoe; thuis, in de klas en binnen een vriendengroep. De stellingen en gespreksvragen die worden behandeld in de CHICA aflevering zijn als download beschikbaar op zapp.nl/chica om er zelf mee aan de slag te gaan.

Week tegen Pesten

Dit jaar is het thema van de landelijke Week tegen Pesten: ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’. Het is een initiatief van Stichting School & Veiligheid en vindt plaats van 26 tot en met 30 september.

--:--