Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Melody Klaver als centralist 112-alarmcentrale in 'NOOD'

Nieuwe dramaserie; iedere dinsdag, 21.50 uur, NPO 1

Deel:

In de nieuwe dramaserie NOOD (BNN/VARA) kruipen acteurs in de huid van centralisten van de 112-alarmcentrale. De vraag ‘Wat is de plaats van uw noodgeval?’ is in iedere aflevering het startsein voor een korte, bloedstollende thriller. Een portret van actrice Melody Klaver, die in de serie de rol van centralist Lieke speelt. 

“Lieke heeft een baan waarin het belangrijk is om rationeel en pragmatisch te werk te gaan," vertelt Melody Klaver over haar personage in de nieuwe tv-serie NOOD. "Van de vier centralisten in de reeks laat de zwangere Lieke zich wel het meest leiden door haar emoties. Hierdoor kan ze de gebeurtenissen moeilijk van zich afzetten, maar haar gevoelige karakter helpt haar ook om te improviseren en het vertrouwen van daders en slachtoffers te winnen. Dat is heel cruciaal in spannende situaties.”

Wie is Melody Klaver?

• 31 jaar
• In 2014 afgestudeerd aan Toneelacademie Maastricht
• Eerste hoofdrol in speelfilm Diep, waarvoor ze (als jongste ooit) op 14-jarige leeftijd genomineerd werd voor een Gouden Kalf; speelde daarna in vele films, theaterstukken en tv-series
• Won in 2019 een Gouden Kalf voor haar rol in de speelfilm Rafaël
• Auteur van Een doodgewone nachtvlinder – met een ietwat ongewoon verhaal
Vanaf 30 november speelt Melody Klaver de rol van centralist Lieke in de dramaserie Nood

Wat wilde je als kind worden?
“Toen ik vijf jaar oud was, won ik de Mini-playbackshow van Henny Huisman. Toen hij me vroeg wat ik later wilde worden, antwoordde ik: ‘Filmster.’ Die wens had ik dus al vroeg, zo bleek in deze show, die ik twee jaar later nog een keer won.”

Wat is de lekkerste file-muziek?
“Ik houd erg van R&B, hiphop en Afrobeat. Als ik in de file sta, zet ik graag nummers van Drake op, en kun je me zien ‘dansen’ achter het stuur.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

NOOD Melody Klaver
In de nieuwe serie 'NOOD' kijken we mee met de centralist van de 112-alarmcentrale en met de beller. Credits: BNNVARA .

Denk je weleens aan de dood?
“Voorlopig denk ik daar zo min mogelijk over na. Gelukkig heb ik er ook geen regelmatig terugkerende gedachten of angsten over. Op dit moment voel ik me onsterfelijk. Met het sterven van ons lichaam is het ook niet per se afgelopen. Ik geloof dat na dit leven de ziel blijft voortbestaan, al weet ik niet precies in welke vorm.”

Wie bewonder je?
“Ik bewonder Monic Hendrickx. Al in mijn eerste speelfilm, Diep, heb ik met haar samengewerkt. Ze is zo getalenteerd en professioneel, waarbij ik haar geen moment kan betrappen op het divagedrag dat je soms wel bij andere ervaren actrices ziet. Monic is zo stoer en nuchter!”

Ik voel me op dit moment onsterfelijk

Waar staat de mooiste kerk?
“Ik heb gestudeerd in Maastricht, waar vlak bij het Vrijthof de Sint Servaas staat. Van binnen en buiten is dit een prachtige kerk, die voor mij verbonden is met deze gezellige studentenstad. Een sfeervolle plaats die buitenlands aandoet, met straten van kinderkopjes en veel kleine steegjes.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
"Twee vragen: waar ben ik vandaag dankbaar voor en wat kan ik vandaag voor een ander betekenen? Met een vraag over jezelf en over de ander kun je jezelf aan het begin van de dag in een positieve 'opwarmspiraal' brengen."

NOOD

In de nieuwe dramaserie NOOD krijgen vier centralisten te maken met noodgevallen die ze onder grote druk moeten afhandelen. Elf jonge scenaristen schreven voor de serie elk een op zichzelf staand verhaal. Hierin moeten 112-centralisten Lieke (Melody Klaver), Bilal (Mohammed Elouardani), Joyce (Jenny Mijnhijmer) en Boudewijn (Joris Smit) de bellers te woord staan. De gesprekken beginnen altijd met de vraag: 'Wat is de plaats van het noodgeval?' Vanuit het perspectief van de meldkamer en de beller zien we hoe beslissingen het verschil kunnen maken tussen leven en dood. 

Vanaf 30 november, iedere dinsdag, 21.50 uur, NPO 1

Beeld: BNNVARA 

Kijk 'NOOD' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--