Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mens, durf te denken!

Blog van Andries Knevel

Een paar weken geleden las ik een interview met een bekende tv-persoonlijkheid. Ze vertelde dat ze best ernstig ziek is. En ja, dan staat het leven wel even stil. In het lange interview werd ook de vraag gesteld of ze religieus is. Want stel dat het einde naderde…

Deel:

Ze vertelde rooms-katholiek te zijn opgevoed. Haar ouders hadden nog steeds veel steun aan hun geloof, ze was er wel jaloers op. Maar nee, geloven kon ze niet meer, ze was immers ook wetenschapper. Ik werd een beetje verdrietig van dit interview. Weer iemand die denkt dat de wetenschap het geloof overbodig en zinloos heeft gemaakt.

Ik zou haar haast een boek sturen. Want tot mijn grote vreugde zijn er de afgelopen weken vier (!) boeken verschenen waarin wordt uitgelegd hoe harmonieus en spannend geloof en wetenschap samengaan. U kent me een beetje en weet vast hoe belangrijk ik dit vind. Dit is geen boekenrubriek, maar ik ga ze wel even noemen. Dan kunt u er nog één (of meer) kopen voor de vakantie:

Zal ik haar toch een boek sturen?

Het raadsel van God van Alister McGrath, Alle verstand te boven door Cees Dekker (red.), De kosmos en het leven. Een Meesterwerk van Rolie Barth en Onderzoek alle dingen van Gijsbert van den Brink.

Ik heb ze gelezen en raakte opnieuw onder de indruk van hoe geloof in God als de Schepper en onderhouder van de wereld (en de kosmos) kan samengaan met het bedrijven van serieuze wetenschap.

Deze weken maak ik ook nieuwe opnames voor de serie Andries en de wetenschap. Een van de wetenschappers die ik portretteer, riep tijdens de opnames: ‘Durf te denken!’

Dat was een oerkreet die me uit het hart was gegrepen. Christenen mogen denken. Wat zeg ik? Het is een soort opdracht vanuit de schepping. En wees niet bang: door te denken hoef je het geloof niet te verliezen, wat ze ook zeggen.

Zal ik haar toch een boek sturen?

Geschreven door

Andries Knevel

--:--