Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk alle afleveringen van Zappdoc Mensjesrechten

Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven

Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Maar de realiteit is anders. Er kan van alles gebeuren waardoor geluk in de knel komt. Daarover gaan de documentaires van Mensjesrechten.

Deel:

Jay

Jezelf zijn is niet altijd even gemakkelijk wanneer elke dag andere volwassenen je opvoeders zijn. Deze worsteling ervaart Jay elke dag. Tiktok is een weg uit de onzekerheid.

Kijk de aflevering met Jay

Renildo & Vanildo

In hun dorp in Guinee-Bissau kent iedereen de tweeling Renildo en Vanildo, want ze zijn altijd aan het dansen. Zal hun vader, die vooral naar hun schoolresultaten vraagt, hun dans wel waarderen?

Kijk de aflevering met Renildo & Vanildo

Timo moet wachten

Zijn school vindt dat Timo een gevaar is voor andere kinderen, dus wacht hij thuis totdat een andere school een plekje voor hem heeft.

Kijk de aflevering met Timo

Mima is Mima

Mima zit in groep acht, maar ze is al vijftien jaar. Voor haar gaat leren niet vanzelf, want ze werd geboren met downsyndroom. 'Mijn hersenen vergissen zich altijd,' legt ze aan haar moeder uit als ze samen haar huiswerkopdrachten bekijken. Om mee te kunnen komen, moet Mima bijna altijd harder werken dan anderen, maar uiteindelijk komt er 'iets' op haar pad waar ze helemaal kan schitteren.

Kijk de aflevering met Mima

This is me

Haar vader was dood, haar moeder het land uit. Allen Tumusiime had een moeilijke jeugd in Oeganda, maar nu is ze in Nederland en danst ze als zestienjarige met een boodschap: 'Ik wil een verhaal vertellen over iemand die niet zichzelf mag zijn.'

Kijk de aflevering met Allen

Julieta & de schildpadden in de plastic soep

De 14-jarige Julieta woont op het Caribische eiland Curaçao en is daar liever onder dan boven water. De wondere, spannende wereld van de oceaan voelt voor Julieta als haar thuis. Hoe meer Julieta onder water is, hoe meer ze wordt geconfronteerd met de grote hoeveelheid afval op de zeebodem en dat maakt Julieta verschrikkelijk boos. Samen met andere vrijwilligers op Curaçao redt Julieta zeeschildpadden in nood en probeert ze hun leefomgeving te verbeteren. Haar acties voelen voor Julieta soms slechts als een druppel op de gloeiende plaat. Positief blijven en geloven dat je een betere wereld en toekomst kunt creëren is een moeilijke opgave.

Kijk de aflevering met Julieta

Ik wil niet kiezen

Carleton en Sherazade kwamen in de vechtscheiding van hun ouders terecht. Hun vader sprak slecht over hun moeder om ze bij haar weg te houden. Nu, een aantal jaar later, reflecteren de Zwitserse tieners met wijze inzichten op die pijnlijke periode.

Kijk deze aflevering met Carleton en Sherazade
--:--