Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thuiszitten in coronatijd met acht kinderen

Moeder Janneke uit 'Een huis vol': 'Het is heftig'

Eerder dit jaar was het gezin Jelies uit Tollebeek te zien in de succesvolle tv-serie ‘Een huis vol’. Vanwege het coronavirus zijn hun acht kinderen opeens de hele dag thuis. Moeder Janneke probeert zo goed en zo kwaad als het kan de kinderen les te geven. Ondertussen draait het huishouden ook gewoon door. Hoe is het om met acht kinderen langere tijd thuis te zitten?

Deel:

“Het is heftig, echt heftig," vertelt Janneke. "Natuurlijk zijn er ook heel veel mooie momenten en ervaren we een enorme saamhorigheid als gezin. Vooral op zondag is het eigenlijk best mooi om thuis met elkaar kerk te zijn: samen naar een kerkdienst kijken en luisteren. Maar eerlijk is eerlijk: het is ook zwaar. Zes van de acht kinderen moeten dagelijks hun schoolwerk maken, en ondertussen dribbelen de twee kleinsten ertussendoor. Je probeert ieder kind voldoende aandacht te geven en ze allemaal te helpen op hun eigen niveau, maar het is natuurlijk thuis niet zoals op school.”

Fam_Jelies_wandelen

Hoe ziet jullie dag er nu uit?
“We ontbijten samen om half negen, en om negen uur zitten de zes oudsten aan hun schoolwerk. Rond half elf hebben we even pauze, en daarna gaan we nog een uurtje door. ’s Middags gaan we dan iets leuks doen. Gelukkig was het de afgelopen week erg mooi weer en konden we lekker naar buiten om te spelen of te wandelen.”

Lees ook: 'Een Huis Vol': Op bezoek bij de gelovige familie Jelies
Lees ook: 'Een Huis Vol': Op bezoek bij de gelovige familie Jelies

De scholen blijven in ieder geval tot 28 april dicht. Hoe kijk jij naar de komende weken?
“Het zal niet meevallen, maar het is niet anders. We moeten er hoe dan ook met elkaar een weg in vinden. Mijn man Johan is ook enorm druk met zijn werk als aannemer, dus hij kan meestal pas 's avonds bijspringen. Vanwege een schouderblessure kan ik voorlopig niet naar mijn werk, maar ik heb mijn handen nu toch meer dan vol. Ik ben juf en moeder tegelijk, en het huishouden draait natuurlijk ook gewoon door.”

Welke tips heb je voor andere ouders?
“Het sleutelwoord is denk ik structuur. Het helpt ons als gezin om vast te houden aan een bepaalde regelmaat. Op tijd opstaan, schoolwerk doen, pauze, weer verder werken. En dan ’s middags iets meer vrijheid.
Een andere tip: maak een 'beloningspot'. Ieder kind mag een wens opschrijven, iets wat hij of zij graag wil doen. Dus bijvoorbeeld: ‘ik wil met z'n allen naar het bos’. Of: ‘ik wil een middagje gezellig knutselen’. Als ze goed gewerkt hebben, mogen ze een beloningsbriefje uit de pot halen en gaan we dat doen. Dat werkt erg goed!
Ten slotte: zing af en toe lekker met elkaar! Wij vinden het heerlijk om samen Opwekkingsliederen te zingen. Zingen helpt en geeft energie!"

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--