Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met deze vijf EO-podcasts kom je de feestmaand door

Van christendom en popmuziek tot coronafeiten

Er staat een unieke Kerst voor de deur. Gaat het familiekerstdiner niet door? Of wordt het kerstconcert van je favoriete koor afgelast? Deze vijf podcasts helpen je om de decembermaand tóch nog goed af te sluiten.

Deel:

1. Rock my Soul

rock.my.soul

In Rock my Soul onderzoekt muzikant Rogier Pelgrim de haat-liefdeverhouding tussen geloof en popmuziek, een interessant onderwerp nu de Top 2000 weer voor de deur staat. Waar zit de spanning? En wanneer gaan deze twee wél samen? In zeven afleveringen gaat Rogier op onderzoek uit. Hij spreekt met gelovige en niet-gelovige muzikanten, journalisten en muziekliefhebbers. Rogier: “Voor mij blijft het nog een zoektocht hoe geloof en popmuziek samengaan. Ik vertel in de podcast onder andere hoe ik na het zien van de documentaire They sold their souls for rock & roll een grote stapel cd’s in de kliko gooide. Maar ik leg ook uit waarom ik daar nu spijt van heb.”

2. Vergeef het maar

vergeef

Hoe ga je verder als je jarenlang bent gepest? En hoe verwerk je het als iemand je als kind heeft misbruikt? In de podcast Vergeef het maar praat Bert van Leeuwen met mensen die deze of andere aangrijpende gebeurtenissen meemaakten en bereid waren om te vergeven; een mooi thema rond de kerstdagen. Bert: “Vergeving is volgens mij het moeilijkste, mooiste en het meest fascinerende wat er is. Het intrigeert mij wanneer mensen bereid zijn om het weer bij te leggen. De mensen die ik in deze podcast spreek, vertellen hun verhaal en ik vraag ze naar het proces van vergeven. Hoe doe je dat? En is het een kwestie van hoofd of van hart? Of beide?”

3. Het kan je buurman zijn

buurman

“De kerstdagen zijn het ideale moment om je eens te verdiepen in een wereld die niet de jouwe is. Hoe is het om in de schuldsanering te zitten, om naturist te zijn of bodybuilder? In onze podcast krijg je een mooi inkijkje in deze werelden,” vertelt Zegert van der Linden. Samen met Martine ten Klooster ontmoet hij in Het kan je buurman zijn elke maand een heel gewoon persoon met een bijzonder verhaal. “Mensen die je niet zo vaak spreekt, maar naar wie je wel nieuwsgierig bent.”

4. Virusfeiten

virusfeiten

Het coronavirus gooit voor velen helaas roet in het eten deze Kerst. Voor degenen die nog niet besmet zijn met coronamoeheid en meer over het virus te weten willen komen, staat er een toepasselijke podcast klaar. Hoe ver zijn wetenschappers in hun strijd tegen corona? Tijs van den Brink: “In deze tijd, waarin meningen soms belangrijker lijken en nepnieuws overal op de loer ligt, is het goed om de feiten voor ogen te houden. In Virusfeiten ga ik met wetenschappers in gesprek over de laatste ontwikkelingen en nieuwe wetenswaardigheden rondom het coronavirus.”

5. Holy Hits

Holy Hits de podcast is een verlengde van het NPO Radio 2-programma Holy Hits. In plaats van muziek draaien is er in de podcast vooral tijd om te praten over de beste christelijke nummers. Presentator Martine ten Klooster doet dat elke week met Bert Bos van Trinity en Matthijn Buwalda. En vanzelfsprekend staat er binnenkort ook een kerstaflevering voor de deur. In de laatste decemberaflevering, die vanaf 18 december te beluisteren valt, dompelen de tafelgasten zichzelf helemaal onder in de kerstmuziek. Welke nieuwe kerstliedjes zijn er uitgekomen? Welke zijn het meest gecoverd? En zijn er verschillen tussen de christelijke artiesten in Amerika en Nederland?

Bert Bos, Martine ten Klooster en Matthijn Buwalda
Bert Bos, Martine ten Klooster en Matthijn Buwalda.

Tekst: Lukas ten Napel

Benieuwd naar de andere podcasts van de EO? Neem dan een kijkje op eo.nl/podcasts.

--:--