Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met Kluun in gesprek over de dood

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In het EO-programma 'De Kist' vertelt ‘Kluun’, de schrijver van 'Komt een vrouw bij de dokter', over steun ontvangen en geven rondom een overlijden. Bekijk het fragment hierboven!

Deel:

Lange tijd was schrijver Raymond van de Klundert, beter bekend als Kluun, de meest gevierde en verguisde weduwnaar van Nederland. Van zijn boek Komt een vrouw bij de dokter, over de ziekte en het overlijden van zijn eerste vrouw, werden wereldwijd 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Van de Klundert beschrijft in deze bestseller hoe hij de borstkanker van zijn geliefde ontvlucht door zich in het nachtleven te storten, totdat de liefde in het aangezicht van de dood overwint.

Zelfmoord

In deze aflevering van De Kist vertelt Raymond van de Klundert over zijn oom van moederskant, die een jaar of twintig geleden zelfmoord pleegde. Deze oom, een populaire kroegloper die in iedere bar met open armen werd binnengehaald, was voor de jonge Raymond iemand om tegen op te kijken. Veel meer dan zijn brave vader die in een sigarenfabriek werkte. Naderhand bleek de spannende oom gebukt te gaan onder een traumatische jeugd, met depressies als gevolg.

Gelukzalige glimlach

Zelf is Raymond van de Klundert niet meer bang voor het einde sinds hij zijn vrouw met een gelukzalige glimlach de dood in zag gaan. De schrijver heeft geen idee wat er daarna komt: "Het is natuurlijk leuker om als ziel terug te kijken dan te eindigen in een gat in de grond. Ik sluit niet uit dat er meer is dan wij denken."

Kijk de hele aflevering van De Kist a.s. zondag, 13 mei om 23:45 op NPO2.

--:--