Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Mijn puber wil niet werken

9 april 2018 · 16:37Eva

Update: 15 november 2024 · 10:48

Mijn tienerdochter vertikt het om een baantje te zoeken. Ze heeft geen zin, maar vraagt wel constant om geld aan mij en mijn man. Ik geef haar geen geld meer, omdat ik wil dat zij werk zoekt. Mijn man echter geeft haar, hoewel ik het afkeur, alsnog geld. Hoe lossen we dit op?

Kinderen vanaf 13 jaar mogen betaalde klusjes en licht, niet-industrieel werk doen. Zoals bijvoorbeeld vakkenvullen in een winkel of helpen op een camping. Kinderen van 15 jaar mogen meer, die mogen bijvoorbeeld ook een avondkrant bezorgen. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna elk werk doen, zolang het niet gevaarlijk is en het hen niet verhindert naar school te gaan. Het loon van jongeren is normaal gesproken natuurlijk wel lager dan wat volwassenen krijgen, maar jongeren hoeven er nauwelijks belasting over te betalen. Een inkomen tot circa € 6.000 op jaarbasis is namelijk voor hen vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Wat voor werk wil ze doen?

Als kinderen vanaf hun dertiende jaar al zelf een baantje hebben waarmee ze wat verdienen, dan leren ze bewuster met geld omgaan. Ze ervaren dat je er wat voor moet doen om aan geld te komen en leren daardoor vaak beter wat de waarde van geld is. Ik vind het daarom heel goed dat je haar wilt stimuleren om een baantje te zoeken. Je zou haar kunnen stimuleren in het vinden van een baantje door met haar te bespreken wat voor werk ze leuk zou vinden en samen met haar te zoeken hiernaar. Het zou ook zeker kunnen motiveren als jullie haar geen geld meer gaven. Dan zal ze moeten kiezen: óf geen extraatjes meer, óf gaan werken. Je helpt haar als ze op jonge leeftijd leert dat je dergelijke keuzes moet maken. Maar deze leermomenten worden ontnomen als ze van je man nog wel geld blijft krijgen. Blijkbaar denkt je man hier toch anders over of vindt hij het moeilijk om nee te zeggen. Wellicht kan je nog een keer een serieus gesprek met hem hebben hierover en tot afspraken komen of anders met hem bespreken of een (relatie)therapeut jullie hierbij kan helpen. Jullie relatie komt dit immers ook niet ten goede als je hier samen niet uit kunt komen. 

Natasja van der Laan - Naron

Natasja van der Laan- Naron is directeur en oprichter van Gabriel Financiele Bescherming. Hier helpt zij mensen met financieel advies en is daarnaast ook bezig om geld vrij te maken voor goede doelen. 

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier.

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook

    Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief

    Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.

    Lees onze privacyverklaring.