Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Mijn vrouw moest zich op het ergste voorbereiden’

Open Huis in de Zorg, 14.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Tijdens de ‘Ontdekdezorg Week’ praat Tom Herlaar op NPO Radio 5 met verschillende mensen die op een bijzondere manier met zorg in aanraking zijn gekomen het afgelopen jaar. Afgelopen maandag trapte Anne van Marle af. Een jaar geleden kwam hij op de IC terecht na een corona-infectie.

Het is ongeveer een jaar geleden dat de 68-jarige Heerdenaar Anne van Marle min of meer vrolijk de ambulance instapt die hem naar het ziekenhuis brengt. "Ik ben opgeleid als verpleegkundige en heb altijd in de gezondheidszorg gewerkt, de laatste 25 jaar op een ambulance," vertelt hij in Open Huis in de Zorg (EO). "En ik had wel koorts en voelde me al een paar dagen vervelend, maar ernstig ziek? Nee, ik vond van niet. Ik dacht aan een vervelend griepje"

Met corona op de intensive care

Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen dringt het besef dat het goed mis is langszaam door. "Een arts vroeg me of ik aan de beademing wilde. Daar schrok ik enorm van. Ik heb lang genoeg in de gezondheidszorg rondgelopen om te weten wat dat betekent." Vierentwintig uur later lag Anne op de intensive care met de diagnose COVID-19. "Na een week ben ik overgeplaatst naar een ziekenhuis in Amsterdam." 

Een arts vroeg of ik aan de beademing wilde; daar schrok ik enorm van

"Daar lag ik eerst enkele dagen op de IC en daarna op de afdeling Acute Opvang," vertelt Anne. Door complicaties wordt de situatie zo ernstig dat zijn vrouw gebeld wordt: ze zich op het ergste voorbereiden. Gelukkig komt het niet zover en Anne herstelt. Desalniettemin is hij er lichamelijk slecht aan toe. "Ik woog 15 kilo lichter en had veel spiermassa verloren."

Luister het gesprek met Anne van Marle hier terug

Maandag 22 maart was Anne van Marle te gast in Open Huis in de Zorg. Hij vertelt aan presentator Tom Herlaar hoe hij een jaar geleden met COVID-19 in aanraking kwam. Je kunt het interview met Anne hier terugluisteren

Op 24 mei, bijna tien weken nadat Van Marle in de ambulance stapte, mocht hij weer naar huis. "Dat was emotioneel, voor mij én voor het thuisfront. Ook voor hun is de impact groot geweest. Al die tijd is er geen fysiek contact mogelijk geweest. De buurt had de straat versierd en iedereen klapte. In Open Huis in de Zorg vertelt een geëmotioneerde Van Marle over de brief die zijn vrouw aan hem schreef tijdens een van de nachten dat ze de slaap niet kon vatten.

'Nog niet de oude'

"Mijn vrouw is heel bang geweest dat ze me kwijt zou raken." Inmiddels is het een jaar later, het gaat goed met Anne, maar hij is nog steeds niet de oude. "Ik ga wekelijks naar de fysiotherapeut om te revalideren, wandel en fiets veel."

'Open Huis in de Zorg' in de 'Ontdekdezorg Week'

Het EO-radioprogramma Open Huis staat deze week in het teken van de zorg. Tijdens de ‘Ontdekdezorg Week’ praat Tom Herlaar met mensen die allemaal iets met ‘zorg’ te maken hebben. We hebben een bijzonder jaar achter de rug waarin zorg een prominente rol heeft gespeeld.

Maandag 22 t/m zaterdag 27 maart, 14.00 uur, NPO Radio 5

--:--