Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mike Rutten komt met 'Rail Away' op bijzondere plekken

'Iedereen kent het programma'

Deel:

Sinds 2012 filmt cameraman Mike Rutten met veel plezier voor het EO-treinreisprogramma Rail Away. Filmen vanuit de trein stelt de cameraman altijd weer voor de nodige uitdagingen; voor ‘passeershots’ langs het traject krijg je soms maar één kans.

“In het dagelijks leven heb ik niet veel met treinen, maar het geeft me toch veel voldoening om met een klein team Rail Away te maken. Of ik nu in de Canadese wildernis sta te filmen of in een nostalgisch trammetje in Lissabon," vertelt Mike Rutten. "Iedereen die ik erover spreek, kent het programma. Veel mensen denken dat de EO Rail Away van de BBC koopt, omdat het er zo verzorgd uitziet. Mijn werk als freelancer brengt me op veel bijzondere plekken. ”

Wie is Mike Rutten?

• 58 jaar
• Leerde het vak van zijn vader, Will Rutten
• Sinds 1986 freelance cameraman
• Brengt voor de EO onder meer Blauw Bloed, Nederland Zingt op Zondag, Het Familiediner en de EO-Jongerendag in beeld
• Sinds in 2012 betrokken bij Rail Away met een aflevering vanuit het Zwitserse Lugano

“Het is leuk om voor heel verschillende opdrachtgevers te werken, al is de EO de afgelopen tien jaar wel een ‘rode draad’ geworden. Zo was ik onlangs op pad met Bert van Leeuwen voor Soep, sores en soelaas over het werk van het Leger des Heils." Ook met Jeroen Snel trekt cameraman Mike Rutten al lang op. "Ik zal nooit vergeten dat we de Libische woestijn introkken voor een interview met Qadhafi, die nauwelijks met westerse media sprak.”

Wat wilde je als kind worden?
“In mijn tienerjaren liep ik rond met het plan om gymleraar te worden, maar het liep anders. In het weekend en vakanties ging ik als geluidsman mee met mijn vader, die cameraman was. Toen mijn vader in 1986 omkwam bij een verkeersongeval, was ik 22 en moest ik snel beslissen of ik zijn werk zou voortzetten. Drie dagen na zijn begrafenis stond ik in Portugal te filmen voor Arke Reizen. Het was het begin van mijn lange reis als cameraman.”

Toen mijn vader bij een verkeersongeluk omkwam, besloot ik zijn werk voort te zetten

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Eerlijk gezegd gebruik ik mijn reistijd vooral om via de radio op de hoogte te blijven van het nieuws. Fijn dat Astrid Kersseboom tegenwoordig het Radio 1 Journaal presenteert. Een fijne presentator met een prettige stem, die ik vaak heb ontmoet toen ik met Blauw Bloed achter de Oranjes aan reisde en zij daar namens de NOS was.”

Wat was je laatste schietgebedje?
“Dat doe ik eigenlijk nooit. Mijn vader was katholiek, maar deed daar niets aan. Zelf ben ik niet religieus, maar ik heb best veel meegekregen van de EO-opnames met Arie van der Veer en Andries Knevel en bijvoorbeeld Kruispunt van KRO-RKK. Alles wat ik mijn kinderen mee probeer te geven, staat in dat dikke Boek. Het is een mooie leidraad in het leven.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Mike Rutten Rail Away
Mike Rutten: "Iedereen aan wie ik vertel dat ik voor 'Rail Away' werk, kent het programma.".

Waar staat de mooiste kerk?
“Toen ik voor Rail Away in het Zwitserse Sankt-Moritz was, liep ik de St. Mauritiuskerk binnen, waar het licht heel mooi door de gebrandschilderde ramen naar binnen schijnt. In zo’n kerkgebouw ben ik altijd onder de indruk van de serene sfeer. Vaak steek ik dan een kaarsje aan om stil te staan bij dierbaren die me zijn ontvallen.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Op mijn lagere school kwam elke donderdag een dominee langs om godsdienstonderwijs te geven. Hij kon zo mooi vertellen dat we aan zijn lippen hingen. Vooral het verhaal over David en Goliath sprak me aan. Hoe durfde iemand een gevecht aan te gaan dat hij niet kan winnen? Je kunt er mooie levenslessen uit halen, maar als jongetje vond ik het vooral stoer.”

Rail Away gemist?

Kijk alle afleveringen van Rail Away terug via NPO Start

Geschreven door

Bart van Delen

--:--