Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Milieudeskundige Martine Vonk (45) overleden

‘In alle omstandigheden God zoeken’

Op donderdag 14 november is milieudeskundige Martine Vonk overleden. Ze leed aan uitgezaaide borstkanker. Martine zette zich als spreker, schrijver en docent in voor een eerlijke en duurzame wereld. Martine Vonk was getrouwd en moeder van een dochter. Ze wordt op woensdag 20 november begraven in Houten.

Deel:

Sinds 2016 wist ze dat ze ziek was. Het weerhield Martine er niet van om zich volop in te blijven zetten voor wat ze belangrijk vond: schrijven over duurzaamheid, het begeleiden van Alpha-cursussen in de gevangenis en taalcoaching geven aan vluchtelingen. “Ik vind het lastig dat mensen me nu vooral zien als iemand die ziek is, terwijl ik ook gewoon actief in het leven sta,” vertelde ze in 2018 in het boek Als ik in de hemel kom.

Levensles

Martine vertelde in hetzelfde interview dat ze niet boos op God was om haar ziekte. “Dat vragen veel mensen me, maar nee. Ik ben er niet boos over, wel gefrustreerd. Ik heb een dochter die me gewoon nodig heeft, net zoals mijn man. Ik weet niet waarom God ziekte toelaat. Ik denk dat Zijn perspectief zo anders is dan het onze. Er zijn belangrijker dingen dan een gezond leven alleen. Het gaat erom dat we in alle omstandigheden God zoeken. Ik zeg wel vaak tegen Hem: ‘Had ik nou niet twintig jaar later ziek kunnen worden?’ Wat ik aan mijn dochter wil meegeven is uiteindelijk heel eenvoudig: God houdt van je. Je mag altijd opnieuw beginnen en bij Hem terugkomen. God laat je niet los.”

Hemel

Naar een hemels Jeruzalem met gouden straten keek Martine niet uit: “Zo’n stad die glittert en glamourt, dat zie ik als een symbolische beschrijving voor iets dat heel mooi moet zijn. God kan toch wel zo’n mooie plek als het paradijs herscheppen, met voldoende ruimte voor iedereen?”.

Levenslied

De oude hymne ‘Be Thou my Vision’ vond Martine erg mooi. “Je moet beseffen dat je God in je moet hebben, onder alle omstandigheden. Of je ziek of gezond bent, God is bezig met ons hart. We zijn in onze cultuur zo met de buitenkant bezig: alles moet mooi en leuk zijn. Het is goed om te praten over dingen die moeilijk zijn, ook over de dood.”

Jezus ontmoeten

“Als ik ooit Jezus ontmoet, dan hoop ik dat Hij zegt: ‘Kom maar.” Misschien ook wel: ‘Je hebt het goed gedaan.” Dat zit er bij mij als boerendochter ook wel in. Maar het begint met: ‘Ik hou van je.’ Dan is het goed.”

Beluister hier een uitvoering van de Nederlandse vertaling van 'Be Thou my Vision':

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het volledige interview over de hemel met Martine Vonk is te lezen in het boek 'Als ik in de hemel kom', verschenen bij Jongbloed/Ark Media.

Geschreven door

Marco van der Straten

--:--