Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Minella ontmoet bisschop Michael Curry

Op zondagochtend 14 oktober sprak ‘onze’ Minella tijdens een bijzondere tv-uitzending met bisschop Michael Curry. Je kent hem vast als degene die de preek verzorgde tijdens het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle. De ontmoeting vond plaats als aftrap van een EO-serie over moderne slavernij: Why Slavery?

Deel:

Amazing Grace, een lied van bevrijding is de titel van het programma waarin Eva-hoofdredacteur Minella praat met Michael Curry. Ze gaat hierin op zoek naar de diepere betekenis van het wereldberoemde lied Amazing Grace. Dit lied werd in de achttiende eeuw geschreven door slavenhandelaar John Newton. Tijdens een hevige storm op zee kwam hij tot geloof. Na zijn bekering werd hij voorganger van een gemeente in Londen. Vanuit die positie had hij veel invloed op mensen, waaronder parlementariër William Wilberforce, die leider werd van de anti-slavernijbeweging. Newton preekte en bleef dat doen tot zijn dood, ondanks het feit dat hij blind geworden was.

Met Trinity aan de kust van Noord-Ierland

Minella ging voor haar zoektocht allereerst naar New York. Daar sprak ze met bisschop Michael Curry over slavernij, zijn eigen roots en het thema bevrijding. Hoe kijkt Michael Curry aan tegen slavernij toen en nu? En wat betekent het lied Amazing Grace voor hem?
 
Aansluitend zien we Minella voor de kust van Noord-Ierland, waar de schrijver van Amazing Grace, John Newton, schipbreuk leed en zich bekeerde tot het christelijk geloof. Nu klinkt hier zijn lied Amazing Grace, dat ter plaatse wordt uitgevoerd door de band Trinity.

Met gesprek, muziek en dans laat Minella van Bergeijk zien in dit programma hoe een pleidooi voor vrijheid klinkt en eruit ziet. De videoclip van dit lied kun je ook hier bekijken. 

Amazing Grace, een lied van bevrijding was zondagochtend 14 oktober om 12.00 uur te zien op NPO 2. Je kunt de uitzending hier terugkijken. Kijk hier voor meer informatie over de overige vijf documentaires van Why Slavery?

Eva's jaarthema voor 2019 is Op weg naar vrijheid. Ook hierin speelt het lied Amazing Grace en de geschiedenis van John Newton een belangrijke rol. 

--:--