Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mireilles vader heeft vasculaire dementie

Sinds december gaat de gezondheid van de vader van Mireille van Vliet (42) rap achteruit. De diagnose: vasculaire dementie. ,,Mijn vader was altijd een zekere, soms dominante man. Iemand die diverse managementfuncties heeft bekleed, de controle had. Daar is inmiddels weinig van over. Ik zie hem daarmee worstelen. Hij trekt zich steeds meer terug, bang om fouten te maken. Dat doet zeer, ook bij mij als dochter. Je kunt niets doen, houdt het niet tegen. Dat voelt zo machteloos.

Deel:

Gelukkig houdt hij erg van praten. Dat doen we dan ook veel. Elke woensdagmiddag zorgt mijn moeder voor onze kinderen, en ga ik met mijn vader op pad. Op die momenten probeer ik er helemaal voor hem te zijn, hem te troosten en te bemoedigen. Ik spreek ook vaak met hem over God. Mijn ouders geloven niet in Hem, en dat is moeilijk. Ik merk dat ik mijn vader over de streep wil trekken, want straks kan hij door de vasculaire dementie misschien niet meer praten of is hij niet meer bereikbaar. Hoe kan hij dan nog over Jezus horen? Ik hoop zo dat ik hem in de hemel weer zie. Ik weet dat het uiteindelijk niet aan mij is, maar aan God. Hij is erbij. Ik doe wat ik kan, maar hoef het niet alleen te dragen. Ik ervaar Zijn hulp en kracht.

Wandelstok met glitters

Gelukkig is met de vasculaire dementie de humor nog niet verdwenen. Mijn vader loopt slecht, maar wil geen hulpmiddelen. Uiteindelijk is hij akkoord gegaan met een wandelstok. Dan zeg ik: 'Ik koop ‘m wel pa. Dan pimp ik ‘m ook wel, wat leuke glitters erop… een lintje. Daar kunnen we samen hartelijk om lachen.”  

Tekst: Esther van Lunteren

Er zijn meerdere soorten dementie, zoals vasculaire dementie, Alzheimer en ook semantische dementie, een vorm die minder bekend is. Lees hier ook het interview met Jetteke. Haar moeder kreeg semantische dementie. 

--:--