Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirjam Ruitenberg: 'René had oprecht berouw van wat hij had gedaan’

Schaatser René Ruitenberg ging jarenlang vreemd. Tot zijn zus overleed. Mirjam, zijn vrouw, vertelt. “Als ik niet in de loop van dat jaar had gezien dat hij was veranderd, was ik bij hem weggegaan.”

Deel:

Mirjam: “Ik was vijftien toen ik René ontmoette. Ik ging samen met een vriendin en haar vader naar de schaatsbaan. De schaatswereld was mij niet bekend. Ik ontmoette René en ik had geen idee wie hij was maar hij was spontaan en praatte makkelijk met mensen. Ik daarentegen was verlegen en onzeker. Ik denk dat het hem opviel dat ik hem niet leuk vond om wat hij deed, maar om wie hij was. Ik was trouw en oprecht. We kregen een relatie.

Kaartje

Maar naast trouw en oprecht was ik ook naïef. De relatie was leuk en we hadden enorme lol met elkaar, maar René was bezig met zijn schaatscarrière en de relatie draaide vooral om hem. Na een paar break ups bleken we toch onafscheidelijk en we trouwden. Maar wat ik niet wist, was dat René al langere tijd vreemdging. Af en toe vond ik een kaartje of maakte iemand een opmerking. Maar als ik dat voorlegde aan René, ontkende hij alles en zei hij dat ik er naast zat. En dan geloofde ik hem. Dat komt denk ik omdat ik er zelf nooit over heb nagedacht om vreemd te gaan. Ik was vol vertrouwen dat hij de waarheid sprak.

Leuk christelijk gezinnetje

Daar komt bij dat we het breed hadden en daardoor ons geluk konden kopen. We gingen uit eten en pakten zo nu en dan een sauna. En als René weg was, ging ik met vriendinnen shoppen, tennissen, of een beetje hardlopen. We leefden heel makkelijk. Als ik nu terugkijk, zie ik dat het een leeg bestaan was. Met geld kwam ik ver en kon ik mijn behoefte bevredigen. Maar mijn hartsverlangen verstopte zich, waardoor er geen nood was God te zoeken. We probeerden ons geloof uit te leven door naar de kerk te gaan en dingen weg te geven. Voor het oog waren we een leuk christelijk gezinnetje, maar in ons hart niet. We hadden geen persoonlijke relatie met God.

Ik raakte uitgeput van al het schelden

Naïef

Vier jaar na ons trouwen verongelukte de schoonzus van René. Zij was een vrouw die heel dichtbij God leefde. Ze was sober, eenvoudig maar vol van de Heer. Waar ik ging winkelen in Alkmaar, leefde zij simpel en eenvoudig. Ik begreep haar nooit, ik vond haar naïef. Ik dacht: leuk voor haar, maar ik vind het leuk om andere dingen in mijn leven te doen. Haar dood veranderde achteraf alles. Ze werd onze inspiratie.

Ontiegelijk boos

Ik zag een verandering in René. Hij ging zich verdiepen in Bijbelse boeken. Ik vond het ook interessant en begon mij ook te verdiepen in het geloof. We kregen meer diepgang in ons geloofsleven. In de loop van dat jaar zag ik René veranderen en oprecht worden in zijn geloof. Tijdens een cursus kreeg René de opdracht mee om de verkeerde dingen in zijn leven te belijden aan God en de mensen om  hem heen.

Toen kwam de waarheid boven tafel. Ik zal het nooit meer vergeten. Hij vertelde mij over zijn vreemdgaan. Ik ben zo ontiegelijk boos geweest. En zo verdrietig en gekwetst. Ik heb gegooid met deuren en gescholden en gehuild.

Als ik niet in de loop van dat jaar had gezien dat hij was veranderd, was ik bij hem weggegaan. Maar ik heb gezien hoe hij God leerde kennen en hoe ik belangrijker werd voor hem. Ik heb gezien dat hij stopte zichzelf op een sokkel te zetten en echt, maar dan ook oprecht berouw had van wat hij had gedaan.

Wilsbesluit

Ik raakte uitgeput van al het schelden. Toen heb ik gekozen voor vergeving. Ik wilde niet achterom blijven kijken, maar leven in het nu, genieten van de verandering.  Het was echt een wilsbesluit, omdat ik het vaak genoeg niet voelde. Bij boosheid en verdriet gingen René en ik bidden en dan kwam God met zijn liefde.

Als ik mijn zonde oprecht belijd bij God, blijft Hij ook niet achterom kijken. Hij is er juist verheugd om dat ik me er bewust van ben dat ik zondig en geeft daarom met alle liefde zijn genade.
God heeft alles ten goede gekeerd. Hij heeft onze ogen geopend. In Namibië staat het René Kids Centre dat we hebben opgericht voor de bevolking daar.  Zo mooi om te zien hoe mensen met heel weinig spullen, toch zo gelukkig kunnen zijn met het geloof dat ze hebben. Dat is inspirerend.

God kan alles gebruiken: alle verdrietige, akelige situaties. “Wij weten nu, dat God alle dingen doet meewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens Zijn voornemen geroepen zijn”. (Rom.8:28)

Tekst: Nathalie Wendt

René Ruitenberg deelde zijn getuigenis afgelopen jaar in De Verandering. Lees hier zijn verhaal en bekijk de uitzending.

--:--