Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirjam van der Vegt schreef het boek 'De kracht van rust'

‘We zijn niet gemaakt om ons een slag in de rondte te werken’

De maatschappij staat nooit stil en vraagt veel energie van ons. Daarom moeten we het belang van rust en stilte in ons leven niet vergeten, vindt Mirjam van der Vegt. Zij schreef het boek De kracht van rust. “Rust mag een vol onderdeel van je leven zijn.”

Deel:

“Al jaren geef ik verschillende trainingen over het thema rust,” vertelt stiltecoach Mirjam van der Vegt. “De lessen die daarin naar voren komen, sloegen op een gegeven moment zo aan dat na elke sessie wel iemand vroeg wanneer het boek uitkwam. Nu heb ik verschillende boeken over dit onderwerp geschreven, maar daarin lag de nadruk vooral op de geestelijke kant van rust. Dit boek richt zich vooral op rust in de praktijk, inclusief verhalen van inspirators wereldwijd.” Ook is in het boek te lezen wat rust met je hersenen doet. “Het biedt handvatten om je werk en rust goede vrienden van elkaar te maken.”

Burn-out

“Van mezelf ben ik niet zo’n rustig persoon en ik heb veel moeten leren over de effecten van rust en stress in je leven,” vervolgt Mirjam. “Ik begon mijn carrière als journalist en rust was iets voor ‘andere mensen’. Tot ik een burn-out kreeg. Vanaf dat moment ben ik me erin gaan verdiepen. Ik ontdekte dat we in een samenleving verkeren waar we hard leren werken, maar waar rust op een zijpaadje belandt. Terwijl er zo veel op ons afkomt.”

Als zelfs de Schepper al een moment van rust neemt, waarom zouden wij dan niet beter leren rusten?

De auteur benadrukt dan ook dat ze dit boek niet als ‘goeroe’ heeft geschreven, maar vooral als ervaringsdeskundige: een ‘medepelgrim’, zoals ze dat noemt. “Ik ken het belang van rust en probeer anderen op weg te helpen dit een belangrijker onderdeel van hun leven te maken. En het is ook nodig om elkaar te helpen. We vergeten zo snel dat we onze rust moeten nemen. Wanneer je voldoende rustmomenten pakt, is dit niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je brein.”

Gemaakt om lief te hebben

“Rust mag een vol onderdeel van je leven zijn. Dat is ook een Bijbelse gedachte,” gaat Mirjam verder. “Rabbijn Abraham Joshua Heschel ziet de rustdag zelfs als kroon op de schepping – ná de mens schiep God de rust. God rustte op de zevende dag van Zijn werk. Als zelfs de Schepper al een moment van rust neemt, waarom zouden wij dan niet beter leren rusten? Hij maakte ons in de eerste plaats om lief te hebben en niet zodat we ons een slag in de rondte kunnen werken. We zijn bedoeld om uit liefde te creëren in plaats van uit haast te presteren. We mogen best hard werken, maar wat is je uitgangspunt? Liefde? Of wil je presteren omdat je dan pas echt iemand bent? Durf onaf te zijn! Dat is voor mij persoonlijk een van de belangrijkste lessen die ik in het boek meegeef. Als je die les leert, brengt dat ontzettend veel rust met zich mee.”

'De kracht van rust. Acht tegendraadse lessen over werk en het goede leven'

 Mirjam van der Vegt, Ten Have, 200 blz., € 20,99

Tekst: Lukas ten Napel

--:--