Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moeder Teresa: vier wijsheden over dienend leven

'De 'moeder van de wereld' is geen engeltje'

Moeder Teresa is voor velen de personificatie van liefdadigheid. Anderen vinden haar juist hypocriet. Ondanks haar controversiële reputatie, kunnen we iets leren van haar uitspraken. Hier zijn vier praktische wijsheden van moeder Teresa om over na te denken.

Deel:

Moeder Teresa staat bij velen bekend als de meest liefdadige vrouw ooit. Ze wijdde haar leven aan het helpen van arme en zieke mensen. Zo stichtte ze de orde van de Missionarissen van Naastenliefde. Deze orde groeide uit tot een wereldwijde organisatie die zich ontfermt over mensen en weeskinderen in nood. Moeder Teresa kreeg in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inzet. Na haar dood in 1997 werd ze heiligverklaard door de paus.

Corrupt

Toch is de ‘moeder van de wereld’ geen engeltje. Ze wordt ervan verdacht met corrupte zakenlui in zee te zijn gegaan. Ook zou ze enkele miljoenen aan donaties in haar eigen zak hebben gestoken. Daarnaast is er veel kritiek op haar strenge standpunten. ‘Pijn is louterend’ is daar een van. In de ziekenhuizen van haar orde zouden pijnstillers en medische behandelingen verboden zijn. Hierdoor zouden mensen onnodig pijn lijden en zelfs sterven.

Ondanks haar bedenkelijke reputatie, kunnen we volgens mij iets leren van Moeder Teresa. In Eva 7 staat het thema dienen centraal. Moeder Teresa deed prachtige uitspraken over dit onderwerp. Hier zijn vier van haar wijsheden om over na te denken:

1. 'Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos.'

Woorden maken impact. Dat weten we allemaal. Die uitspraak hoor je vaak met betrekking tot pijnlijke woorden. Gemene opmerkingen, pestgedrag. Ik denk dat het goed is om juist eens stil te staan bij de invloed die positieve woorden kunnen hebben. Als ik van iemand een welgemeend compliment krijg, denk ik daar de hele dag aan. Gemeende complimenten geven, iemand een bemoediging toesturen, je bewondering voor iemand uiten: volgens mij doen een paar positieve, persoonlijke woorden veel meer dan je denkt.

2. 'Wie vol vreugde is, predikt zonder te prediken.'

Ik ben altijd enorm onder de indruk wanneer ik mensen God zie prijzen tijdens een verdrietige gebeurtenis in hun leven. Zeker in deze periode – met de coronapandemie – is het soms lastig om optimistisch te blijven. Ik geloof dat we God mogen vragen om blijdschap, ook als die ver te zoeken lijkt. Ik bid dat God me de moed geeft om blij te zijn als er weinig is om vrolijk van te worden.

3. 'Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje.'

Vaak heb je het gevoel dat je niet genoeg doet. Ik in elk geval wel. Gelukkig mag ik me vasthouden aan Gods belofte om mijn tekortkomingen aan te vullen (Filippenzen 4:19). Ik kan alleen mijn kleine deel doen en God doet de rest.

4. 'Als je mensen oordeelt, heb je geen tijd om hen lief te hebben.'

Een belangrijk aspect van dienen is nederigheid. Jezelf niet beter vinden dan anderen. Ik betrap mezelf vaak op ‘kleine oordeeltjes’. Hoe makkelijk is het om iemand aan de kant te schuiven als ‘raar’ of ‘asociaal’, ‘huilebalk’ of ‘zeurpiet’? Ik besef goed dat ik niet perfect ben. Waarom reken ik andere mensen dan vaak wel op af op hun imperfecties? Jezus houdt van imperfecte mensen. Dus doe ik mijn best om op zulke ‘oordeelmomenten’ mijn gedachte te vervangen door een liefhebbende gedachten. Het lukt niet altijd, maar gelukkig houdt Jezus ook van mij. Met al mijn imperfecties erbij.

Lees ook: 'Hoofdredactrice Griëtte: 'dienen heeft een zweem van onderdanigheid. Dat is jammer.''

Bronnen:

  • https://isgeschiedenis.nl/nieuws/moeder-teresa
  • https://www.vn.nl/zo-heilig-is-moeder-theresa-helemaal-niet/
--:--