Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moederen met autisme: ‘Ik ging zélf in therapie’

'Alles wat imperfect is, is perfect'

Mirjam Boel is alleenstaande moeder en pedagoog. Twee van haar drie kinderen hebben autisme. Mirjam: “Ik kijk altijd naar de behoeften van mijn kinderen.”

Deel:

Het ging niet altijd lekker in het gezin van Mirjam. Er waren jaren van therapie en zoeken naar de juiste oplossingen. Mirjam: “Toen mijn ex-man en ik nog niet wisten wat het was, gingen we grenzen stellen en gedrag corrigeren. Maar al gauw kwam ik erachter dat het ‘probleemgedrag’ eigenlijk een schreeuw om hulp was. Ik voelde het snel aan en besefte dat je juist liefde moest geven. Als pedagoog verwachten mensen dat ik het gedrag corrigeer. Maar ik kijk juist naar de lange termijn. Nu adviseer ik ouders ook vooral om áchter het gedrag te kijken en te geven waar het kind behoefte aan heeft.”

Als moeder van een kind met autisme moet je zorgen voor veiligheid

“Op een gegeven moment ging ik zelf in therapie. Ik leerde om meer in contact met mezelf te komen. Als je vindt dat je zelf niks waard bent, heb je ook niks te geven aan een ander. Ik kon zo meer in verbinding staan met mezelf en met m’n kinderen. Ook ben ik minder gaan werken en ben ik meer thuis. En ik kan alles lekker van me afschrijven op mijn blog. Ik wil in mijn blog laten horen: ‘Alles wat imperfect is, is perfect.’”

Dankbaar

Wat ook opvalt op Mirjams blog, is dat ze dankbaar is. Mirjam: “Ik ben dankbaar voor de momentjes dat het goed gaat in ons gezin. Dat we samen een kopje theedrinken en het gewoon goed en gezellig is. Dat is voor ons heel bijzonder, terwijl het voor een ander heel normaal is. Er is namelijk al gauw wat, iemand is boos of heeft een paniekaanval. Vroeger dacht ik vaak: oh, daar gaan we weer. Dat hebben we nu niet meer. We hebben rust in ons leven.”

Ga jezelf niet vergelijken met andere moeders

Tips 

“Andere ouders van kinderen met autisme wil ik vooral aanraden om te kijken naar de behoefte achter het gedrag. Vraag je kind: ‘Wat heb je nodig? Waar heb je behoefte aan?’ Ga niet oordelen of corrigeren, dan ga je voorbij aan de behoeften. Heb ook niet te hoge verwachtingen van je kind, het is niet erg als hij of zij zich niet ‘naar zijn leeftijd’ gedraagt. Ook moet je bij kinderen met autisme zorgen voor veiligheid, dit is echt de basis. Zorg voor voorspelbaarheid en structuur. En durf daarnaast de kritiek van anderen naast je neer te leggen. Iedereen heeft wel een oordeel en weet het altijd beter. Ga jezelf niet vergelijken met andere moeders, maar zoek vertrouwen op in jezelf.”

God maakt geen fouten

“Ik heb altijd wel geloofd dat het goed zou komen. God heeft ook met mijn kinderen een plan. Ze zijn niet met een foutje geboren, ze zijn volmaakt. Ik geloof dat ze de moeder hebben gekregen die ermee om kan gaan. En als je om kracht bidt, krijg je die ook. Uiteindelijk zijn we er allemaal ook veel sterker door geworden. Ik weet niet of ik het zonder God had gered. Ik mag het allemaal uit handen geven. Als ik het niet meer kan, neemt God het van me over.”

Lees meer over Mirjams leven op www.mirjamboel.com.

Lees hier zeven tips van ervaringsdeskundige Netty over omgaan met autisme in je gezin.

--:--