Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moet Forum voor Democratie regeren in Brabant?

Blog van Tijs van den Brink

Moet je als politieke partij een samenwerking willen aangaan met populistische partijen, zoals de PVV of het Forum voor Democratie? Die vraag is weer heel actueel nu het provinciebestuur in Brabant vacant is, en CDA en VVD moeten beslissen of ze met Forum voor Democratie (en een derde partij, vermoedelijk Lokaal Brabant) een provinciebestuur willen vormen.

Deel:

Je zou zeggen: het is niet zo ingewikkeld. Forum is een democratisch gekozen partij in Brabant, natuurlijk, met andere idealen dan CDA en VVD, maar dat hoeft geen belemmering te zijn om te gaan praten. Je gaat onderhandelen, kijkt waar je uitkomt en beslist dan of je het eindresultaat wel of niet voor je rekening wilt nemen.

Maar voor veel mensen is het ingewikkelder. D66 en GroenLinks begonnen onmiddellijk toen er sprake was van een coalitie van CDA, VVD en Forum met een twitter-offensief tegen die coalitie. ‘Onbegrijpelijk, doe het niet!’, twitterde D66-fractievoorzitter Rob Jetten. ‘CDA en VVD willen extreem-rechts in het zadel helpen!’, schreef zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver. Ook tal van CDA-ers wisten onmiddellijk dat dit niet kan. Meest gehoorde argument: partijleider Thierry Baudet is racistisch.

Baudet doet inderdaad met enige regelmaat uitlatingen die naar racisme neigen. Of het ook echt racisme is, is afhankelijk van je definitie van racisme (die nogal in ontwikkeling is, naar mijn indruk). Hijzelf ontkent (uiteraard) in alle toonaarden. Feit is dat hij nooit is veroordeeld voor racisme (in tegenstelling tot Wilders). Van de FvD-vertegenwoordigers in Brabant zijn mij geen racistische (of naar racisme neigende) uitlatingen bekend. 

Hamvraag: moet je dan vanwege Baudet op voorhand niet gaan praten in Brabant? Nou ja, de Brabantse FvD-ers zijn wel volledig op de slippen van Baudet gekozen, een serieus programma voor de provincie ligt er niet. Aan de andere kant: dat biedt misschien ook kansen voor CDA en VVD om veel van hun eigen verkiezingsprogramma binnen te halen. U hoort het: ik vind het ingewikkeld. 

En eerlijk gezegd vind ik het ook ingewikkeld dat veel mensen het niet ingewikkeld vinden. Hoe kan je nou als democraat op provinciaal niveau voor een cordon sanitaire zijn, als je nooit een fatsoenlijk gesprek hebt gevoerd met een politieke groepering waar een flink deel van Brabant op heeft gestemd? Kun je dan echt volstaan met de constatering dat hun leider in Den Haag in jouw ogen niet deugt? Dat lijkt me niet.

Anderzijds: het laatste wat ik zou willen is extreem of racistisch rechts aan de macht helpen, zelfs als dat ‘slechts’ in een provincie is. Me dunkt dat daar dan ook de gesprekken tussen CDA, VVD en Lokaal Brabant enerzijds en Forum voor Democratie anderzijds over zouden moeten gaan. Hoe belangrijk is artikel 1 van de Grondwet voor jullie en als dat dan van belang is, hoe duiden jullie dan de uitlatingen van Baudet?

Als daar geen duidelijkheid over komt, kun je je verdere gesprekken besparen. Dan is het klaar. Als er wel ondubbelzinnig afstand wordt genomen van iedere vorm van racisme, dan lijkt verder onderhandelen me een prima optie.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--