Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Molukkers in Nederland: 'Heimwee, gebroken beloftes en vervlogen idealen'

Coen Verbraak interviewt Molukkers; woensdag, 20.30 uur, NPO 2

Deel:

In het voorjaar van 1951 kwamen zo'n 12.500 Molukkers per boot naar Nederland. In Molukkers in Nederland (BNNVARA) spreekt historicus Coen Verbraak met veertien Molukkers uit verschillende generaties over de ongewilde ballingschap in een vreemd land. "De serie vertelt het verhaal van heimwee, gebroken beloftes en vervlogen idealen." 

De Molukkers kwamen aan in een vreemd land, waarvoor veel Molukse militairen in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hadden gevochten. Via de reeks interviews horen we het verhaal van de opeenvolgende generaties: de eerste generatie die uiteindelijk dof berustte in zijn lot, de tweede generatie die zich juist fel verzette en de generaties daarna die zich vervolgens schijnbaar moeiteloos lijken aan te passen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Molukkers in Nederland Simon Tahamata
Presentator Coen Verbraak interviewt de Molukse oud-voetballer Simon Tahamata. Credits: BNNVARA/Paco Nunez.

Journalist en historicus Coen Verbraak interviewt in de serie Molukkers in Nederland onder anderen Massada-bandlid Johnny Manahutu, oud-politicus Sam Pormes en oud-voetballer Simon Tahamata.

Koffer nog onder het bed?

"Deze serie vertelt een verhaal van heimwee, gebroken beloftes en vervlogen idealen," zegt de presentator. "Hoe was het voor de Molukkers om noodgedwongen alles achter te laten en aan de andere kant van de wereld een nieuw bestaan op te bouwen? Wanneer durfden ze hier te wortelen, en is dat gelukt?" 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Coen Verbraak Molukkers in Nederland
Journalist en historicus Coen Verbraak schreef het boek 'De Molukkers - Een vergeten geschiedenis'. Credits: BNNVARA/Paco Nunez.

"Of is die spreekwoordelijke koffer om morgen terug te kunnen keren altijd onder hun bed blijven staan? Dit is niet alleen het relaas van de Molukkers zelf, maar ook van de Nederlandse geschiedenis," zegt Coen Verbraak over Molukkers in Nederland. "Omdat het verhaal van de Molukkers ons gezamenlijke verhaal is."

Coen Verbraak presenteert 'Molukkers in Nederland'

De nieuwe documentaireserie Molukkers in Nederland: 70 jaar op weg naar huis vertelt het verhaal van de Molukse gemeenschap in Nederland. Journalist en historicus Coen Verbraak interviewt veertien Mukkkers uit verschillende generaties. 

Vanaf 19 mei, iedere woensdag, 20.30 uur, NPO 2

Beeld: BNNVARA/Paco Nunez

Kijk 'Molukkers in Nederland' hier terug

--:--